Новини

Ознайомлення з постановою КМУ від 21 червня 2022 р. № 738 затверджено порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства.

Начальник Управління Олег Омелянюк ознайомив з постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738 затверджено порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства.

«Програма розрахована на аграріїв, які вирощують сільськогосподарські культури на власних або орендованих землях. Учасниками можуть стати юридичні особи (крім юридичних осіб комунальної форми власності та суб’єктів господарювання державного сектору економіки) та фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур на землях, на які право власності та/або користування підтверджено належними правовстановлюючими документами» – зазначив посадовець.

Гранти надаються на будівництво модульної теплиці відповідно до типового проекту орієнтовною площею 2 гектари (не менше 1,6 гектара та не більше 2,4 гектара) з кількістю створених нових робочих місць не менше 40 шляхом будівництва (встановлення) модульної теплиці, придбання засобів виробництва (садивний матеріал, насіння, технологічне обладнання), покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію.

Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

  • для першої 1 000 заявок не більше 70 відсотків вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, але не більше7 млн. гривень, не менше 30 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних);
  • для всіх наступних заявок не більше 50 відсотків вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, але не більше 5 млн. гривень, не менше 50 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Отримувач може отримати грант виключно для будівництва однієї модульної теплиці.

Надання грантів отримувачам здійснюється Мінекономіки через уповноважені банки, перелік яких затверджений Національним банком.

«Для участі у грантовій програмі потрібно діяти за таким алгоритмом:

  • Подати заявку, кошторис та проект теплиці через Портал Дія.
  • Очікувати на перевірку документів банком та Міністерством аграрної політики та продовольства України.
  • Дочекатися рішення від Мінагрополітики щодо надання гранту та підписати договір з уповноваженим банком.
  • Відкрити окремий банківський рахунок, перерахувати на нього свою частку фінансування.
  • Отримати грант та використовувати кошти, подаючи до банку рахунки за постачання товарів і послуг, необхідних для ведення господарства.

Строк будівництва модульної теплиці не повинен перевищувати 12 місяців з часу отримання бюджетних коштів.

За підсумками проекту будівництва модульної теплиці отримувач зобов’язується:

  • створити щонайменше 40 нових робочих місць;
  • провадити підприємницьку діяльність після закінчення будівництва протягом не менше трьох років та сплачувати протягом трьох років після початку провадження діяльності до державного бюджету платежі у вигляді сплати податків та зборів, зокрема пов’язаних із працевлаштуванням працівників»- розповів начальник Управління Олег Омелянюк.

Якщо умови гранту не виконані, то підприємець повертає різницю між фактично використаними бюджетними коштами й фактично сплаченими податками та зборами. У разі нецільового використання коштів учасником, він втрачає фінансову підтримку в рамках програми.

Відео