Новини

Відеоконференція з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт та забезпеченості товаровиробників матеріально-технічними ресурсами

22 лютого поточного року о 1100 під головуванням першого заступника міністра Міністерства аграрної політики та продовольства України М.Мартинюка відбулася відеоконференція з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт та забезпеченості товаровиробників матеріально-технічними ресурсами.

У відеоконференції взяли участь начальник управління економічного аналізу, фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та соціально-економічного розвитку АПК Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів - Л.Молчан, начальник відділу організації виробництва продукції рослинництва - В.Сердюк та запрошені.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк озвучив ключові напрямки програм підтримки аграрного сектору у рамках Державного бюджету на 2018 рік, які були схвалені Кабінетом Міністрів України 7 лютого цього року. Загальна сума підтримки складатиме 6,3 млрд. гривень. Основні зусилля будуть сконцентровані на галузях, які зможуть забезпечити довготривалий економічний ефект. Зокрема, на розвиток тваринництва виділяється 4,0 млрд. грн., для підтримки фермерських господарств – 1,0 млрд. грн., на здешевлення сільськогосподарської техніки – 945,0 млн. грн.

Передбачається: компенсація 25% вартості придбання нової сільгосптехніки та обладнання українського виробництва; здешевлення на 80% вартості посадкового матеріалу у садівництві та ягідництві.

У галузі тваринництва передбачено:

- відшкодування 50% вартості високопродуктивного поголів’я, а також біологічного матеріалу та ембріонів;

- компенсація 25% частини тіла кредиту, залученого на будівництво тваринницьких комплексів;

- відшкодування 30% вартості введених в експлуатацію тваринницьких комплексів, збудованих за власний кошт інвестора;

- здешевлення до 3% позик для проектів, що реалізуються в сфері аквакультури, вівчарства, козівництва тощо;

- здешевлення утримання ВРХ молочного напрямку на агропідприємствах із розрахунку 1 500 гривень/голову/рік;

- здешевлення утримання молодняку (до 1 року), що утримується в господарствах громадян із розрахунку 2,5 тисячі гривень/голову/рік.

Для малого та середнього фермерських господарств передбачено відшкодування 100% вартості закупленого українського насіння та 90% вартості дорадчих послуг. Також ця категорія сільгосптоваровиробників отримає доступ до дешевого кредитного ресурсу, а також користується додатковою преференцію при купівлі української сільгосптехніки – їм компенсується 40% її вартості.

В рамках підтримки та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів держава співфінансуватиме проекти по діяльності СОК в тваринництві, садівництві, будівництві овоче- та фруктосховищ, беручи на себе 70% витрат на придбання нового обладнання для них.

Про стан підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт та забезпеченості товаровиробників України та матеріально-технічними ресурсами ознайомив директор Департаменту аграрної політики та сільського господарства МАППУ В.Топчій. В.о. Віце-президента НААНУ М.Роїк розповів про науковий супровід проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах поточного року, де відзначив обов’язковість проведення підживлення озимих культур та робіт по догляду за ними у визначенні терміни.

В обговоренні взяли участь представники всіх областей України, які доповіли про стан готовності агроформувань до проведення комплексу весняно-польових робіт.

Відео