Новини

Інтерв’ю директора Департаменту Олега Омелянюка на обласне радіо

Інтерв’ю на обласне радіо «Поділля центр» в прямому ефірі передачі «В полі зору» директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Олега Омелянюка.

-         Олеже Тимофійовичу, ми сьогодні хочемо обговорити питання діяльності фермерських господарств Хмельницької області. Скажіть, будь ласка, скільки фермерських господарств на території нашої області? І які тенденції новостворених за останні три-чотири роки?

 

-         На даний час на території Хмельницької області офіційно зареєстровано 1951 фермерське господарство. В тому числі 1867 фермерських господарств займається виключно рослинництвом, 50 - тваринництвом, 33 – змішаною діяльністю.

Цими підприємствами обробляється 147 тис. га земель сільськогосподарського призначення, що становить 12% від загальної площі землекористування.

Аналізуючи цей показник, треба відмітити, що за останні роки в області зросла кількість земель, якими користуються фермери Хмельниччини. Якщо у 2005 році таких площ було 120 тис. га, у 2007 – 126 тис. га, то у 2017 – 147 тис. га угідь, тобто, за 10 років кількість земель у фермерських господарствах зросла на 16 відсотків, а кількість господарств збільшилася на 695 одиниць, або на 55 відсотків.

 

-         Які види фермерських господарств є на території області?

 

-         Фермерські господарства мають різні напрями діяльності, це вирощування зернових, технічних, овочевих культур і картоплі. В південних районах області фермери займаються переважно вирощуванням плодових, ягідних і горіхоплідних культур, розвивають інфраструктуру районів шляхом будівництва плодосховищ з регульованим газовим середовищем. Зростає кількість фермерських господарств орієнтованих на вирощування м’яса птиці, кіз, овець, виробництва молочної продукції. Крім того, в області досить широко представлені фермерські господарства, які займаються органічним виробництвом сільгосппродукції.

Хочу назвати кілька фермерських господарств, з діяльністю яких знайомі мешканці Хмельниччини. Це ФГ «Меркурій – Агро» Красилівського району і ФГ «Тріумф» Теофіпольського району, які вирощують для потреб області овочеву продукцію. ФГ «Екокрай» Красилівського району вирощує пшеницю шляхом органічного землеробства для випічки хліба. ФГ «Власник» Старокостянтинівського району і ФГ «Заміхівське» Новоушицького району забезпечують мешканців області яблуками сучасних сортів. А СФГ «Пролісок» Хмельницького району є базовим дослідним господарством академії аграрних наук України.

 

-         І ще одне питання. Скажіть, будь ласка, які існують на даний час державні програми спрямовані на підтримку і розвиток фермерських господарств?

 

-         Перш за все існує державна програма підтримки фермерських господарств, завдяки якій існуючі фермерські підприємства отримують фінансову допомогу на умовах повернення – безпроцентний кредит. У 2016 році цією програмою скористалися 3 господарства, які отримали 670 тис. гривень. У 2017 році у цій програмі взяли участь 8 господарств на суму 2 млн. 600 тис. грн.

У поточному році сума підтримки фермерських господарств зросте до 1 млрд. грн. по Україні в рамках дії нової програми підтримки розвитку фермерських господарств за багатьма напрямами, але на даний час відповідна Постанова Кабінету Міністрів ще доопрацьовується.

Відео