Новини

БЕРЕЖІТЬ ХЛІБ ВІД ВОГНЮ!

Для хліборобів настав найважливіший період - збирання врожаю. Жнива є причиною особливої турботи, адже саме під час дозрівання і збирання зернових культур різко підвищується небезпека виникнення пожеж на хлібних ланах та в заготівельних пунктах. В умовах сухої та спекотної погоди дозрілі на полях зернові культури є сухими і легкозаймистими. Тому у цей час найменша необережність у поводженні з вогнем поблизу полів, на яких достигає врожай зернових та зернобобових культур, може стати причиною пожежі, та призвести до значних матеріальних втрат.

Основними причинами виникнення пожеж перед початком та під час жнив стають порушення правил експлуатації машин та агрегатів, необережне поводження з вогнем, людська недбалість та безвідповідальність. Гасіння пожежі у полі вимагає значних зусиль, тому краще здійснити всі заходи щодо її попередження.

З метою уникнення можливих надзвичайних ситуацій під час зернозбиральної кампаніїнеобхідно дотримання протипожежних заходів у місцях збирання, переробки і зберігання зернових.

Саме зараз, звертаємось до аграріїв області. У  період збирання врожаю  категорично забороняється:

  1. палити біля хлібних масивів;
  2. розкладати багаття на полях та поблизу них;
  3. спалювати стерню, післяжнивні залишки;
  4. полювати неподалік ланів;
  5. допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;
  6. здійснювати заправку паливом зернозбиральної та іншої техніки за межами поля (не ближче 30 м.) та не допускати заправлення машин у нічний час в польових умовах
  7. зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопушками;
  8. обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.

Пам’ятайте, що дотримання всіх вимог – це гарантія збереження врожаю від пожежі!

Відео