Новини

Обережно! Борщівник!

Борщівник Сосновського в минулому пропагувався як хороший медонос та високоврожайна силосна культура, проте з'ясувалося, що при її вживанні молоко у корів стає гірке і непридатне для харчування людини.

Тепер борщівник активно мігрує Хмельниччиною, інтенсивно поширюючись вітром та водою, заселяє нові площі, пригнічує природну рослинність, затіняє, висушує та виснажує ґрунт, чим порушує нормальне функціонування місцевих екосистем.

Борщівник Сосновського розмножується тільки насіннєвим шляхом та не здатний до вегетативного розмноження. Поширення насіння рослини відбувається з допомогою вітру та прикріплення до рухомих об'єктів. Це можливо завдяки наявності на них виростів, «крил», які значно підвищують їх летючість, і так само сприяють перенесенню тваринами, людьми і транспортними засобами.

Прозорий водянистий сік борщівника багатий на речовини, при контакті з якими виникають опіки схожі на термічні. Місця уражень важко загоюються, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Висока активність рослини пов'язана з наявністю особливих фотодинамічних активних речовин - фурокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільше фурокумарини накопичуються в ворсинках та на листках.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно систематично проводити заходи щодо недопущення його поширення, які включають кілька сезонне застосування гербіцидів гліфосатної групи або систематичне скошування рослин, особливо до початку цвітіння, та викопування коренів.

Хороший ефект у боротьбі з борщівником дає весняне знищення проростків, обрізка суцвіть в період бутонізації та початку цвітіння рослин, спалювання, обробка гербіцидами, розведення природних шкідників (борщівникова міль).

Бережіть своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!

Відео