Новини

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

Кожного року 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. Відзначення цього Дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого 1971 року у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди – Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення.

У 2018 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції цей день відзначається під девізом «Водно - болотні угіддя для збалансованого розвитку міст».

На сьогоднішній день до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення входять 37 водно-болотних угідь України міжнародного значення загальною площею біля 770,545 тис. га. Серед них і два угіддя Хмельниччини – «Пониззя річки Смотрич» (1480 га) та «Бакотська затока» (1590 га). Обидва об’єкти відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття, є гарним середовищем існування для різних птахів, заплавні ділянки створюють добрі умови для відтворення видів птахів водно-болотного комплексу і нересту ряду видів риб.

До Всесвітнього дня водно-болотних угідь 2 лютого 2018 року о 10 год. на базі НПП «Подільські Товтри» в місті Кам’янець-Подільський планується проведення круглого столу з проблемних питань збереження водно-болотних угідь за участю представників Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Хмельницького обласного управління водних ресурсів, Природничий факультет Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Кам’янець-Подільського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, Товариства Подільських природодослідників та природолюбів, голів об’єднаних територіальних громад, представників Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, відділу Держгеокадастру Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, асоціації Дністровських парків.

Турбота про довкілля особливо актуальна як на території України, так і на нашій Хмельниччині. Слід наголосити, що при провадженні своєї господарської діяльності, людям необхідно пам’ятати про руйнівні та незворотні наслідки недбалого та бездумного ставлення до навколишнього середовища, інакше в майбутньому екологічних катастроф, таких як наприклад, посухи, висихання колодязів, обміління річок та замулювання озер, просто не уникнути.

Відео