Новини

Завдяки запровадженню державної підтримки виробництва гречки в квітні ціна на неї стабілізувалася,- повідомляє Мінекономіки

 

Середня споживча ціна на гречану крупу у квітні знизилася на 0,4% - до 40,06 грн/кг завдяки наданню аграріям дотацій у розмірі 3,5 тис. грн на 1 га посівів гречки, повідомило Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на сайті.

За даними відомства, запущений у квітні цього року напрям держпідтримки аграріїв забезпечить стабільний обсяг виробництва гречки, що дорівнює внутрішньому споживанню (у перспективі - орієнтацію на експорт), а також розвиток суміжних галузей. Стимулювання виробництва цього соціально значущого товару приведе до поліпшення продовольчої безпеки та підвищить його доступність для споживачів. Міністерство уточнило, що орієнтовна площа посівів під гречкою, на яку поширюється програма дотацій, становитиме 15 тис. га.

Згідно з даними Мінекономіки, у 2020/2021 маркетинговому році (МР) потреба в гречці на українському ринку становить 131 тис. тонн, із них 116 тис. тонн - на харчові потреби. За даними Держстату, у 2020 році обсяг її виробництва становив 97,6 тис. тонн, а перехідні залишки на початок поточного МР - 10 тис. тонн (до кінця МР прогнозується 20 тис. тонн).

Станом на 1 травня 2021 року Україна експортувала 0,6 тис. тонн зерна гречки, а імпортувала 31,3 тис. тонн (із РФ - 18,9 тис. тонн, Казахстану - 9 тис. тонн, Білорусі - 3,4 тис. тонн). Мінекономіки уточнило, що внутрішні потреби в гречаній крупі будуть повністю забезпечені, незважаючи на заборону РФ ввозити її з 5 червня до 31 серпня.

Відомство зазначило, що Україна імпортувала майже 19 тис. тонн зерна злаків, з яких, за експертними оцінками, гречана крупа становить близько 15 тис. тонн. За його даними, підстав для виникнення дефіциту гречки на українському ринку немає, оскільки станом на 1 травня 2021 року Україна імпортувала 46 тис. тонн цього продукту

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України у квітні цього року розширив порядок фінансової підтримки сільгоспвиробників шістьма новими держпрограмами сумарним обсягом 500 млн грн, серед яких - напрями, що стимулюють виробництво гречки і картоплі.

На держпідтримку страхування с/г продукції в 2021 році виділено 50 млн грн, на відшкодування втрат від пошкоджених у 2020 році посівів (загалом 357,8 тис. га) - 240 млн грн; на держпідтримку с/г виробників, які обробляють меліоровану землю, - 50 млн грн; на держпідтримку виробників органічної продукції - 50 млн грн; на держпідтримку виробників картоплі (близько третини якої щороку втрачається через відсутність картоплесховищ) - 60 млн грн; на бюджетні субсидії виробникам гречки - 50 млн грн (з розрахунку 3,500 тис. грн на 1 га її посівів).

Відео