Новини

Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин

28 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстр. № 2194). Документ підтримали 284 народні депутати.

Метою та основним завданням проекту закону є:

? реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу;
? скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою;
? запровадження незалежного контролю такої документації через громадську експертизу або рецензування;
? надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих та загальнодоступних даних;
? інтеграція та уніфікація землевпорядної, топографо-геодезичної та картографічної діяльності;
? зменшення ризиків хабарництва та корупції тощо.

???? Серед іншого, документом пропонується:

?? Передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім тих, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

?? Залишити у державній власності землі:
? які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій;
? оборони;
? природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення в межах об'єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;
? лісогосподарського призначення;
? зони відчуження та зони безумовного (обов'язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи та ін.

?? Дозволити органам місцевого самоврядування змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності за межами населених пунктів.

?? Надати виконавчим органам сільських, селищних, міських рад повноваження здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель (в частині їх використанням не за цільовим призначенням, боротьби з самозахопленням). Цих повноважень виконавчі органи місцевого самоврядування набувають у разі прийняття відповідною радою рішення про їх здійснення.

?? Встановити новий механізм реалізації переважного права купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, який буде функціонувати із залученням нотаріусів та державних реєстраторів.

?? Скасувати інститут державної експертизи землевпорядної документації та численні погодження відповідних документів органами виконавчої влади, які протягом багатьох років є джерелом корупції й значно ускладнюють процедуру надання зазначених ділянок для громадян та бізнесу.

?? Скасувати необхідність отримання спеціальних дозволів на зняття і перенесення ґрунтового покриву та ін.
Ухвалення даного проекту закону дозволить суттєво скоротити корупцію у цій галузі, збільшити матеріальну базу місцевого самоврядування.

На друге читання до законопроекту було подано 3128 правок.
В першому читанні (14 листопада минулого року) документ підтримали 272 народних депутата, на повторне друге читання проект було відправлено голосами 260-ти парламентаріїв 2 грудня 2020 року.

 

?? Більше про перебіг розгляду законопроекту тут: https://bit.ly/2Qu3f7j.

Відео