Новини

Чи несуть загрозу аграріям сьогоднішні погодні умови

Загалом погодні умови минулого зимового періоду були доволі сприятливими для озимих зернових. Середня температура узимку становила -2,1°, а це – вдвічі вище у порівнянні з багаторічною нормою. Також календарна зима видалася відносно щедрою на опади, кількість яких перевищила кліматичну норму на 13%.

Сприятливим для аграріїв був початок весни, але не приніс очікуваного тепла. За останнє десятиліття холодніше в цей час було лише у 2012 та 2018 роках. Як наслідок – цьогорічне відновлення весняної вегетації озимини відбулося на 10 діб пізніше за середні багаторічні терміни, а тривалість зимового спокою рослин була на два тижні довшою у порівнянні з кліматично нормою. Але лякатися цього не варто.

Погодні умови, які склалися на даний час, можна вважати сприятливими для вегетації сільськогосподарських культур. Невисокий температурний фон разом з оптимальним зволоженням ґрунту стимулює розвиток кореневої системи. Натомість ростові процеси відбуваються стримано. Це найкращий варіант для формування доброго врожаю. Верхні шари ґрунту прогріті та добре зволожені. Середня температура на глибині 10 см становить 7-9º, це дозволило проводити посівну кампанію всіх ранніх зернових та зернобобових культур, агрокліматичні строки яких завершилися 10 квітня, та розпочати сівбу соняшнику, який вважається стійким проти заморозків. Селянам вже можна починати сіяти моркву, цибулю, петрушку, щавель та редиску, які не бояться заморозків.

Відео