Новини

Особливості вирощування квасолі

Квасоля - однорічна, трав’яниста, самозапильна та жаростійка культура, належить до типового роду родини Бобові, що налічує близько 90 видів.

В овочівництві в основному культивують три види квасолі: звичайна, лімська і багатоквіткова. Серед них найбільше поширена в Україні - квасоля звичайна.

За висотою рослин розрізняють дві форми квасолі - кущову та витку. Вони у свою чергу поділяються на зернову, спаржеву (цукрову) та напівспаржеву (напівцукрову).

Цінність квасолі полягає в тому, що вона входить до топ-10 найбільш корисних овочів. В своєму складі містить велику кількість вітамінів, білків корисних для здоров’я людини, її використовують для приготування різних страв, консервації, а її невибагливість робить вирощування квасолі у відкритому ґрунті доступним навіть городникові-початківцю.

Розглянемо основні рекомендації щодо особливостей вирощування квасолі:

Підготовка квасолі до посадки
Насіння квасолі перед посадкою необхідно перебрати. Для якнайшвидшого проростання боби квасолі замочують не більше ніж на 12 годин у воді.

Посадка квасолі терміни
Місце для посадки квасолі слід вибирати сонячне з родючими легкими ґрунтами. Квасоля не любить застою води на ділянці. Рекомендована температура ґрунту для посадки квасолі у відкритий ґрунт не менше +10…+15 градусів. Квасоля відмінний сидерат і особливо не потребує добривах, але при їх внесенні дає рясні врожаї. Насіння квасолі висівають, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12°С. Щоб подовжити період використання, її висівають у декілька строків з інтервалом 10-15 днів. Спосіб сівби широкорядний із шириною міжрядь 45-60 см або стрічковий за схемою 60+15+15 см. Глибина сівби залежить від розміру зерен та вологості ґрунту і становить 4-8 см. Норма висіву насіння 120-250 кг/га (240-350 тис. схожих насінин на 1 га).

Догляд за квасолею
За новими сходами квасолі необхідний догляд – їх підгортають землею, надаючи стійкість, проводять регулярний полив, прополюють бур’яни, підв’язку витких рослин до опор.

Розпушування ґрунту
З самої появи паростків регулярно розпушуйте ґрунт поєднуючи цю процедуру з прополкою бур’янів. Особливо важливо проводити розпушування після поливів і дощів, щоб не утворювалася тверда кірка на поверхні.

Полив квасолі
На етапі формування стручків квасоля вимагає рясний полив, тому важливо, щоб грунт був завжди злегка вологий (кількість поливів залежить і від погоди)

Підгодівля
Через місяць після появи сходів проводять підживлення комплексними добривами. На цьому етапі рослині потрібен азот, який воно отримує з атмосфери.

Підв’язка в’юнкої квасолі
Для нормального росту встановлюють опори висотою до 1,5 м на початку і кінці ряду з квасолю. Між опорами натягують мотузку, по якій і буде плестися квасоля.

Прибирання і зберігання квасолі

Спаржеву квасолю збирають і використовують в їжу вже через 2 тижні після цвітіння (обрізаючи зелені стручки ножицями кожні 2-3 дні). Зернову квасолю збирають після пожовтіння стручків зрізуючи з куща або разом з кущем, залишаючи корінь в землі. Зрізані кущі можна підв’язати для досушування на 2 тижні.

Відео