Новини

"Наскільки аграрії забезпечені засобами захисту рослин, мінеральними добривами, паливо-мастильними матеріалами та як в загальному просувається посівна кампанія 2021", – директор Департаменту Олег Омелянюк

Уже закінчується друга неділя як на Хмельниччині розпочалося проведення весняно-польових робіт. Наскільки аграрії забезпечені засобами захисту рослин, мінеральними добривами, паливо-мастильними матеріалами та як в загальному просувається посівна кампанія 2021 – розповість директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації Олег Омелянюк.

  • Розкажіть читачам, яка структура посівних площ на Хмельниччині очікується у 2021 році?

О. Омелянюк: Загальна посівна площа у 2021 році по всіх категоріях господарств області очікується в межах 1 млн 200тис. га. Цена 3 тис. га більше в порівнянні з 2020 роком. Зернові культури в структурі посівних площ будуть розміщені на площі 560 тис.га, що на 30 тис. га менше попереднього року, а площа технічних культур становитиме 435 тис.га (+33 тис. га).Тобто технічні культури компенсують недосів зернових. Будуть збільшені посіви кукурудзи (+ 3тис. га) та соняшника (+ 10 тис. га), сої -15 тис. га.

Стабільні обсяги вирощування картоплі, овочевих та кормових культур.Щорічно вони вирощуються на площі понад 180 тис. га. Данікультури на 95-99 % вирощуються господарствами населення.

Сільгосппідприємствами намічено посіяти ярі культури урожаю 2021 року на площі понад 850 тис. га.

  • В якому стані зараз перебуває озимина і які площі необхідно буде пересівати?

О. Омелянюк: З осені минулого року закладено потужний фундамент урожаю 2021 року. Посіяно 207 тис. га озимих зернових культур та 75 тис. га озимого ріпаку. На даний час практично всі площі озимини перебувають у доброму та задовільному стані.

  • Наші аграрії забезпечені засобами захисту рослин, добривами та паливо-мастильними матеріалами в повній мірі?

О. Омелянюк: Агроформування розпочали придбання матеріально-технічних ресурсів для проведення комплексу весняно-польових робіт ще у 2020 році. На сьогоднішній день забезпеченість мінеральними добривами становить – 92%, засобами захисту рослин – 70%, паливо-мастильними матеріалами – 68%. Придбання матеріально-технічних ресурсів продовжується.

Крім того, відремонтовано 98% необхідної ґрунтообробної та посівної техніки.

  • Які кошти потрібно сьогодні для проведення весняно-польових робіт? Які затрати йдуть на 1 гектар?

О. Омелянюк: Вартість проведення посівної кампанії у поточному році становить близько 7,5 млрд грн., на 1 га – в межах 7900 гривень. Зростання проведення робіт зумовлено збільшенням вартості всіх матеріально-технічних ресурсів на 15-17 %.

  • Розкажіть про темпи посівної кампанії на сьогоднішній день, скільки ярини уже посіяли аграрії Хмельниччини?

О. Омелянюк: З настанням сприятливих погодних умов агроформування приступили до проведення сівби ярини, зокрема проводиться посів ярого ячменю, ярої пшениці, гороху, вівса. На незначних площах вже сіється цукровий буряк.

На сьогодні посіяно 33,6 тис. га ранніх ярих культур, що становить 40% до наміченого. Яра пшениця посіяна на площі 2,9 тис. га (41% до запланованого), ярий ячмінь – 26,4 тис. га (39%), овес – 2,5 тис. га (42%).

Темпи проведення посівних робіт значно вищі за минулорічні.

  • Отже, підсумовуючи розмову, ми можемо сказати, що наша область в активній фазі весняно-польових робіт і продовольча потреба регіону буде забезпечена повною мірою?

О. Омелянюк:Так, безумовно, не дивлячись на те, що початок посівної трішки затягнувся, через погодні умови, агропідприємства набрали швидкі темпи проведення робіт. Аграрії не раз довели, що не піддаються панічним настроям і їх робота по забезпеченню населення продовольчими товарами виконується стабільно в повному обсязі.

Відео