Новини
Як зберегти сталу продуктивність кислих ґрунтів
Кислотність ґрунту, одна з найважливіших властивостей багатьох ґрунтів, обумовлене наявністю водневих іонів в ґрунтовому розчині, а також обмінних іонів водню і алюмінію в ґрунтовому поглинаючому комплексі.
Внаслідок підкислення ґрунту ущільнюються орний та підорний шар, зменшується пористість, порушується водно-повітряний режим, розвиваються ерозійні процеси.
У кислих ґрунтах для багатьох рослин стають важкодоступними найважливіші для хорошого розвитку макроелементи- азот, фосфор, кальцій і магній. Такі мікроелементи як залізо, марганець і бор- при підвищенній кислотності можуть бути зовсім токсичними для культури. Тому важливо знати, які заходи необхідно здійснювати на «Кислих полях» задля отримання гарного урожаю.
В умовах навантажень на ґрунтовий покрив, що поступово зростають, з метою збереження його агроекологічного стану на рівні, який забезпечує сталу продуктивність кислих ґрунтів вагоме значення мають наступні заходи:
-
здійснення активного моніторингу за станом елементів родючості, та динамікою їх зміни з прийняттям відповідних рішень щодо їх оперативного коригування;
-
використання оціночних критеріїв функціональної стійкості кислих ґрунтів, які розроблені на основі новітніх теоретичних і практичних положень буферної здатності ґрунтів;
-
проведення періодичного вапнування кислих ґрунтів з урахуванням ґрунтових умов та застосуванням технології локального окультурювання кислих ґрунтів;
-
використання місцевих сировинних ресурсів та кальцієвмісних відходів виробництва, що значно зменшує матеріальні витрати та, водночас, вирішує проблему утилізації відходів виробництва;
-
застосування фітомеліоративних заходів нейтралізації ґрунтової кислотності, що дозволяє екологічно безпечно регулювати кислотність ґрунтів та поліпшувати їх родючість.
-
висів сільськогосподарських культур (овес, жито, люпин, картопля), які сприяють нейтралізації ґрунтової кислотності.