Новини

Агропромисловий комплекс Хмельницької області

Рослинництво

Протягом поточного року нашим Департаментом та районними управліннями агропромислового розвитку проводилася організаційно-методична робота щодо своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт, догляду за посівами, збирання зернових і технічних культур, сівби озимих культур урожаю наступного року.

У 2017 році загальна посівна площа по всіх категоріях господарств області складала 1 млн.168 тис. га що на 19 тис. га більше попереднього року і є найвищим показником за останні 25 років. Суттєво збільшено посівні площі кукурудзи на зерно (+33 тис. га), гороху (+ 6 тис. га), соняшника (+33 тис. га), кормових культур (+3 тис.га). Весь комплекс весняно-польових робіт проведено в оптимальні строки та на високому технологічному рівні.

В 2017 році ранніх зернових культур зібрано біля 2 млн.тонн при урожайності 54 ц/га, що є першим показником в Україні.

Суттєвих досягнень одержали товаровиробники області у вирощуванні таких стратегічних культур, як кукурудза на зерно, середня урожайність якої становить 84 ц/га, соя – 25 ц/га, соняшник – 30 ц/га.

За підсумкам всіх збиральних робіт валовий збір зернових в заліковій вазі становить 3,3 млн. тонн (+0,2 млн. тонн до минулого року) при середній урожайності 61 ц/га. Цукрові буряки вирощувалися на площі 37,8 тис. гектарів. Валове виробництво цукросировини, при урожайності 539 ц/га, склало понад 2 млн. тонн, а виробництво цукру – 278,2 тис. тонн (+49,7 тис. тонн до 2016 року).

В області у цьому році вироблено 1 млн. 270 тис. тонн картоплі і 190 тис. тонн овочів. Самозабезпеченість населення області даними видами продукції становить 600 та 120 відсотків відповідно.

З осені 2017 року аграріями області закладався потужний фундамент під урожай 2018 року. В області посіяно 229 тис. га озимих зернових культур, що на рівні попереднього року та 59 тис. га озимого ріпаку. Практично на всіх площах отримані сходи, які на 95% перебувають у доброму та задовільному стані.

Для своєчасного засіву ярого клину, з осені минулого року виорано на зяб 476 тис. га ріллі, в тому числі глибока оранка проведена на площі 51 тис. га.

З метою підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва у січні поточного року розпочався цикл навчань керівників та спеціалістів агроформувань всіх форм власності за участю науковців, де розглядаються питання сучасних технологій вирощування сільгоспкультур, ефективних методів господарювання та визначення пріоритетних напрямів розвитку виробництва.

Крім того, агроформуваннями всіх форм власності формується матеріально- технічна база для проведення комплексу весняно-польових робіт 2018 року, визначаються джерела фінансування, вирішуються питання кредитування.

Тваринництво

Тваринництво є важливою галуззю сільського господарства, що дає значну частину його валової продукції. Значення цієї галузі визначається не тільки високою часткою її у виробництві валової продукції, але і великим впливом на економіку сільського господарства, на рівень забезпечення важливими продуктами харчування, створення робочих місць, розвиток соціальної сфери, переробної та харчової промисловості. Найбільш поширеними напрямами спеціалізації тваринницьких господарств в області в даний час є: молочне скотарство, свинарство, птахівництво.

В області є всі потенційні можливості для збільшення виробництва продукції даної галузі. По всіх категоріях господарств на 1 січня 2018 року утримувалося - 230,7 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі - 133,6 тис. корів; свиней - 331,1 тис. голів; овець та кіз 26,9 тис. гол; птиці - 6,9 млн. голів.

 

По всіх категоріях господарств реалізовано 95,2 тис. тонн м’яса, вироблено 596,8 тис. тонн молока, 1297,9 млн. штук яєць, 8 тонн вовни.

  

Основним пріоритетом розвитку галузі тваринництва є збільшення виробництва продукції (молока, м’яса, яєць) до кількості, що забезпечить її споживання на рівні раціональних норм. Це буде здійснюватися за рахунок будівництва, реконструкції великих тваринницьких комплексів і ферм, розвитку кооперативного руху.

Сільськогосподарські підприємства у 2017 році за власні кошти здійснювали будівельні роботи на 7-ми великих об’єктах в тваринництві, а саме: на трьох молочнотоварних фермах: ФГ «Бізон-1» с.Сахнівці Старокостянтинівського району, ФГ «Маїс», с.Масівці, Хмельницького району, ТОВ НВА «Перлина Поділля» с. Гулівці Білогірського району, на чотирьох свинокомплексах: ФГ «Династія», с.Йосипівка Старокостянтинівського району, ПП «Аграрна компанія 2004» с.Свіршківці Чемеровецького району та с.Доброгорща Хмельницького району, ТОВ «Камчатка» (четвертий модуль) с.Теліжинці Ізяславського району.

Введено в експлуатацію свинокомплекс ПП «Аграрна компанія» с.Бубнівка та першу частину молочно-товарної ферми с.Остапківці Городоцького району та ТОВ НВА «Перлина Поділля» с.Гулівці Білогірського району, модульні площадки ангарного типу для відгодівлі свиней ТОВ «Грінлайн-Агрогруп» с.Вербка Ярмолинецького району. Відновлено роботу свинокомплекса ТОВ «Подільський бекон» с.Воронківці Старокостянтинівського району.

Харчова та переробна промисловість

За 2017 рік індекс виробництва промислової продукції харчової та переробної промисловості склав 112,2%.

За звітний період вироблено 278,2 тис. тонн цукру білого кристалічного, що на 49,7 тис. тонн більше ніж торік, виробництва м’яса птиці охолодженого склало 5,1 тис. тонн, масла вершкового 9,9 тис. тонн, твердих та плавлених сирів - 4,9 тис. тонн, борошна - 105,3 тис. тонн, молока рідкого обробленого - 15,9 тис. тонн, олії соєвої нерафінованої - 4,2 тис. тонн, солоду пивоварного - 247,0 тис. тонн.

Зросло виробництво ковбасних виробів, олії соняшникової, сиру свіжого неферментованого, йогуртів, спредів та жирових сумішей, фруктових соків, солоної риби, джемів, желе фруктових і пюре, маргарину та жирів харчових.

У сезоні переробки цукрових буряків 2017 року працювало 5 цукрових заводів, перероблено 2,1 млн. тонн цукросировини.

У 2017 році експортовано 2,0 тис. тонн сухого знежиреного молока, 1,0 тис. тонн згущеного молока, 290тонн сирів твердих жирних, 280 тонн масла, 110 тонн казеїну технічного,650тонн шротів. Харчові та переробні підприємства області експортують продукцію більш як у 20 країн світу.

Працюють над оновленням виробництва та розширенням асортименту продукції на ПрАТ «Деражнянський молочний завод», ПП «Дживальдіс» м. Кам’янець-Подільський, ТОВ «Віньковецький сирзавод», ТОВ «Домашній хліб», ТМ «Мамин хліб» м. Красилів, ТОВ «Волочиськагробізнес», ТОВ «Верест» м. Дунаївці, ПП «Рикун», ТОВ «Проскурів-Агро» м. Хмельницький, ПП «Аркуша» Кам’янець-Подільського району, ДП ПАТ ««Оболонь» Красилівське» м. Красилів, ТДВ «Сатанівський консервний завод» смт. Сатанівка Городоцького району. Запрацювали оліє-жирові комбінати ПП «Аграрна компанія 2004» Волочиського району, ТОВ «Агро-еко XXI Плюс» Кам’янець-Подільського району.

В області на 45 підприємствах харчової і переробної промисловості впроваджено та сертифіковано міжнародні системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог стандартів ІSO серії 9000, ІSO серії 14000, ІSO серії 22000, міжнародна система НАССР.

Економіка

Обсяг валової продукції сільського господарства області в 2017 році, за попередніми даними становив 13773 млн. грн., що на 9,7% більше ніж у минулому році, та складає в середньому 879,3 тис. грн. на кожних 100 га сільськогосподарських угідь ( у 2016 р. – 837,9 тис. грн.).

У 2017 р. частка продукції рослинництва в загальному обсязі сільськогосподарського виробництва склала 76,0%. Порівняно з 2016 р. у даній галузі відбулось збільшення обсягів виробництва на 11,6%, у т.ч. в сільськогосподарських підприємствах – на 14,3%, господарствах населення – на 6,3%. Сільськогосподарськими підприємствами було вироблено 67,7% усієї продукції рослинництва.

Обсяг виробництва продукції сільського господарства на одиницю сільського населення за 2017 рік становить 10677 грн., що на 948 грн. (9,7%) більше ніж у 2016 році.

За 2017 рік середньомісячна заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника сільського господарства, за попередніми даними зросла у 1,5 рази і становила 5987 гривень.

У звітному періоді по області проведено 2604 ярмаркових заходів, де товаровиробниками реалізовано 22,8тис. тонн власної продукції на суму 679 млн. гривень.

Механізація

В агропромисловому секторі економіки області використовується майже 4,5 тисяч тракторів різних марок та модифікацій, біля 2936 тис. вантажних і легкових автомобілів, 1640 зернозбиральних, 308 кормозбиральних, 120 – бурякозбиральних комбайнів, а також понад 10 тис. одиниць іншої сільськогосподарської техніки. У 2017 році сільгосптоваровиробниками області було придбано понад 625 одиниць різноманітної нової сільськогосподарської техніки на суму понад 647871 млн. грн.

Відповідне зменшення кількості одиниць сільськогосподарської техніки зумовлене постійним оновленням машино-тракторних парків сільгосппідприємствами області новою високопродуктивною, багатофункціональною, сільськогосподарською технікою. Для ремонту і обслуговування сільськогосподарської техніки на сільгосппідприємствах області є обладнані спеціалізовані майстерні.

В сільгосппідприємствах є попит на зернозбиральну техніку, енергонасичені трактори, комплекси для обробітку ґрунту, внесення добрив та посів зернових культур одночасно, що в свою чергу зменшує затрати підприємств по всіх показниках.

Інвестиції в даному напрямку доцільно спрямувати на:

1.                оновлення машино-тракторного стану сільгосппідприємств області;

2.                застосування нових енергозберігаючих технологій;

3.        створення програм підтримки сільгосптоваровиробників шляхом надання часткової компенсації на придбання високопродуктивних тракторів, зернозбиральних комбайнів та іншої високопродуктивної, енергозберігаючої сільськогосподарської техніки.

Відео