Новини

Що можна посіяти в січні - лютому на розсаду

Саме час починати замислюватися про перші посадки розсади. Вирощування рослин з насіння має безліч плюсів. У чому полягають переваги посіву насіння на розсаду в домашніх умовах:

  • Цікаво спостерігати за розвитком від насіння до дорослої рослини.
  • Вигідно. Пакетик насіння, з яких виросте кілька сіянців, коштує менше рослини в готовому вигляді.
  • Висіваючи самостійно насіння і вирощуючи розсаду, ви можете істотно продовжити період вегетації рослини, тривалість цвітіння або плодоношення.

Варто пам'ятати, що багато теплолюбних овочів з тривалим періодом вегетації, окрім як через розсаду і виростити не вийде. Наприклад, селеру і цибулю-порей, баклажан і солодкий перець. Щоб до осені встиг сформуватися урожай, в нашому кліматі їх потрібно посіяти ще в лютому. 

В ряді випадків є сенс відкрити його і раніше:

  • Ближче до кінця січня сміливо садіть насіння ремонтантної суниці і полуниці, тоді до кінця липня — першої половини серпня ви зможете отримати перший урожай ягід. Перед посадкою насіння замочіть, а після злегка просушіть. Оптимальний ґрунт являє собою суміш з універсальної магазинної ґрунтосуміші і річкового піску в пропорції 1 до 1. Посівний матеріал слід рівномірно розподілити по поверхні, після чого тару зверху накривають плівкою або склом і прибирають в тепле місце (близько +25 C). Через 5-6 днів після посіву більша частина насіння проросте. Перші справжні листочки сформуються десь через 2 тижні. До цього моменту розсада повинна знаходитися на світлому підвіконні, на день скло або плівку слід прибирати, а на ніч знову накривати. Час пікіровки приходить у березні. Сходи, які підросли потрібно розсадити в невеликі стаканчики або горщики.
  • Січень — відповідний час для посадки на розсаду пізніх сортів кольорової і білокачанної капусти.
  • Якщо хочете зібрати повноцінний урожай цибулі за 1 сезон, то саме час задуматися про посів цибулі порей і чорнушки.
  • Селера розвивається вкрай повільно — понад 5 місяців. Щоб у цієї культури був час на повноцінний розвиток, насіння краще посіяти вже в січні. Грунтосуміш готуйте точно таку ж, як і для полуниці — універсальний ґрунт і пісок, змішані в рівних пропорціях.
  • Пізні сорти болгарського перцю. Насіння спочатку слід протруїти, а потім проростити. Глибина загальних посадочних місткостей не повинна перевищувати 5 см. У фазі 2 справжніх листочків потрібна пікіровка по індивідуальних більш глибоких горщиках.
  • Баклажани розвиваються досить повільно, тому садити їх насіння починають з кінця січня. У цьому випадку розсада до травня буде вже добре розвинена.
  • При посіві помідорів на розсаду в січні ви зможете розраховувати на отримання раннього врожаю. У теплицю в цьому випадку будуть висаджені рослини не тільки з квітками, але і з бутонами.
  • Ну і не забудьте про квіти: петунія (відразу садіть окремо, наприклад, в торф'яні таблетки), еустома, гвоздика Шабо, лобелія, бегонія, геліотроп, турецька гвоздика, примула садова. Є ще варіант з вигонкою цибулинних до 8 березня (тюльпани, гіацинти, нарциси, крокуси). Згодом ви зможете пересадити їх на клумбу для повноцінного дозрівання цибулин.

Гарного Вам врожаю!

Відео