Новини

В Україні з’явився Єдиний реєстр із оцінки впливу на довкілля

18 грудня 2017 року, прийнято в дію Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», прийнятий Верховною Радою 23 травня.

Він, зокрема, передбачає, що з цього дня подача документів для отримання висновку з оцінки впливу на довкілля здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Як повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, реєстр зараз працює у тестовому режимі з базовим функціоналом, який у подальшому буде розширено та включатиме необхідні інформаційно-довідкові матеріали щодо процедури оцінки впливу на довкілля.

«Реєстр обмежить контакт чиновника з суб’єктом господарювання, що особливо актуально у контексті боротьби з корупційними проявами і поліпшенням інвестиційного клімату в Україні. Але найголовніше, що новий механізм створить належні умови для збереження навколишнього природного середовища. ОВД дозволить зменшити ризики інвесторів, адже вони зможуть оцінити технічні, територіальні альтернативи планованої діяльності та обрати кращий варіант до початку її реалізації», - зазначив Остап Семерак.

Він зазначив, що якщо державна екологічна експертиза могла проводитись на стадії реалізації прийнятих рішень, здатних вплинути негативно на навколишнє середовище, то ОВД - на стадії планування діяльності задля запобігання шкоді довкіллю та до прийняття рішення про провадження господарської діяльності.

«У цьому  суттєва і головна відмінність цих двох процедур», - сказав Остап Семерак.

Єдиний  реєстр дозволить усім зацікавленим сторонам  ознайомитись із відкритими процедурами з оцінки впливу на довкілля та швидко знайти дані по яким об’єктам чи видам діяльності здійснюється ОВД у різних регіонах України.

Розробка та підтримка функціонування Реєстру здійснюється у співпраці з Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Шведського Королівства. Пілотні проекти щодо розгляду перших справ з ОВД будуть здійснюватися за міжнародної технічної допомоги, зокрема у співпраці з проектом ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (APENA). 

При Мінприроди також працює телефонна гаряча лінія з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД

Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням - http://eia.menr.gov.ua

Нагадаємо, ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» передбачений Угодою про асоціацію з ЄС та впроваджує нову європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) замість існуючої екологічної експертизи. Законом також визначено переліки видів діяльності та об’єктів, які підлягають ОВД та щодо яких буде здійснюватись ОВД або на рівні Міністерства, або на рівні Департаментів/Управлінь з питань екології обласних державних адміністрацій.

Згідно Закону здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим до прийняття рішення про провадження планованої діяльності.

Стадії та строки подання і зразки документів, необхідних для отримання висновку з ОВД чітко визначені Порядку передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля, який нещодавно було ухвалено КМУ.

Отримання висновку з оцінки впливу на довкілля суттєво відрізняється від інших процедур отримання дозвільних документів.

Наприклад, раніше для отримання висновку державної екологічної експертизи необхідно було зібрати, умовно кажучи, «20 погоджень від інших органів» подати їх до уповноваженого органу (ЦНАПу), а через 30 днів забрати позитивний або негативний висновок державної екологічної експертизи.

ОВД – це комплексна стадійна процедура з чіткими строками, яка є повністю прозорою і транспарентною та створює сучасні засади участі громадськості під час планування діяльності. Відповідно до Закону, порушення самої процедури здійснення оцінки впливу на довкілля є підставою для скасування висновку з оцінки впливу на довкілля.

Джерело: прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України

Відео