Новини

Через глобальне потепління - малосніжні зими з незначними морозами можуть стати звичайним явищем для більшої частини території України

Через глобальне потепління - малосніжні зими з незначними морозами можуть стати звичайним явищем для більшої частини території України.

Як переконують фахівці Національної академії аграрних наук України, брак опадів у цей час матиме негативні наслідки для недостатньо розвиненої озимини пізніх строків сівби, а також ярих культур. Адже нормальне зростання ранньою весною значною мірою залежить від сумарної кількості вологи, що накопичилася в ґрунті холодної пори року

«Яскравий приклад — минула зима. Вона виявилася надто теплою і малосніжною. Це врешті-решт вплинуло не тільки на врожайність озимини, особливо в південних регіонах, а й загалом негативно позначилося навіть на кукурудзі та соняшнику, що зумовило помітне зниження валових зборів у окремих областях і в країні загалом», — зазначають фахівці.

Звісно, погодні умови кожного року різняться, але певна аналогія з попередньою зимою, принаймні з її початком, дещо простежується. Зокрема, це стосується відносно раннього припинення активної вегетації озимини, підвищених температур та недостатньої кількості вологи у верхніх шарах ґрунту на початок її зимівлі. Адже в третій декаді листопада опадів випало 7,1 мм, що на 9,9 мм менше від середньої норми. Зволоження ґрунту на більшості територій країни залишилось на недостатньому, місцями незадовільному рівнях. Волога у верхньому горизонті ґрунту поступово втрачається, він є слабо зволоженим.

Аномально тепла погода на початку зимового періоду, яку спостерігаємо останніми роками, відтерміновує перехід сільськогосподарських культур, зокрема озимих зернових, до вимушеного спокою.

Проте загрозливих агрометеорологічних явищ протягом звітного періоду, які могли б негативно вплинути на перезимівлю озимих зернових культур, не відмічалося.

У цілому, погодні умови листопада – грудня 2020 року були задовільними для перезимівлі озимих зернових культур, подальший їх стан буде залежати від рівня загартування рослин та гідротермічного режиму впродовж календарної зими.

Відео