Новини

Олег Омелянюк: "Про розвиток органічного землеробства на Хмельниччині"

Сьогодні директор Департаменту Олег Омелянюк провів відеоконференцію на тему: «Про розвиток органічного землеробства». Участь у заході взяли представники ОТГ, РДА та зацікавлені підприємства.

У 2018 році прийнято Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Цим Законом визначено основні принципи та вимоги до органічного виробництва, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку органічної продукції, правові основи діяльності суб’єктів ринку органічної продукції та напрями державної політики у зазначених сферах.

Основний принцип органічного виробництва – це повна відмова від хімічних засобів захисту рослин, включаючи гербіциди, мінеральні добрива, генномодифікованих продуктів, синтетичних стимуляторів росту, інокулянтів. Крім того, органічне землеробство передбачає відмову від застосування полицевих плугів, тобто перевороту верхнього шару ґрунту і підтримує сівозміни та масове використання сидератів. Органічне виробництво має унікальний потенціал, а світові тренди розвитку сільського господарства підтверджують, що майбутнє саме за біотехнологіями.

Відповідно цього Закону здійснювати виробництво органічної продукції має право фізична або юридична особа будь-якої форми власності, яка пройшла оцінку відповідності виробництва органічної продукції, отримала сертифікат відповідності та включена в Реєстр виробників органічної продукції.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 року № 970 «Про затвердження порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції» визначені правила виробництва продукції рослинництва, тваринництва, грибівництва, аквакультури, заготівлі органічних об'єктів рослинного світу (дикоросів) тощо та встановлено особливості застосування винятків, ведення паралельного та одночасного виробництва, зберігання, перевезення та маркування окремих видів органічної продукції.

Мінекономікою планується створення державних реєстрів операторів органічного ринку, органів сертифікації та органічного насіння і садивного матеріалу. Наказом Мінагрополітики від 22.02.2019 №67 затверджено державний логотип для маркування органічної продукції.

Наступні документи, які вже затверджені наказами, та чекають свого впровадження, це:

- Порядок підтвердження спеціальних знань інспекторів з органічного виробництва;

- Форма заявки на внесення до Державного реєстру органів сертифікації;

- Порядок ведення Переліку органів іноземної сертифікації, який вже можна подивитись на сайті Держпродспоживслужби.

Крім того, Мінекономікою розроблено проєкти таких наказів:

- Про затвердження Переліку речовин, які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання в граничнодопустимих кількостях;

- Про затвердження Порядку розгляду апеляцій на рішення органів сертифікації;

- Про затвердження вимог до матеріально-технічної бази та інших об’єктів інфраструктури, необхідних для виконання функцій із сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.

Проєкти нормативно-правових актів:

- проєкт постанови КМУ щодо затвердження порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;

- проєкт наказу Мінекономіки щодо затвердження порядку звітування органів сертифікації про видані сертифікати;

- проєкт наказу Мінекономіки про затвердження порядку, періодичності декларування та подання зведених матеріалів органами сертифікації щодо обсягів органічної продукції.

На території України проводять сертифікацію різні сертифікаційні органи, в тому числі єдиний український сертифікаційний орган – ТОВ «Органік стандарт», який розпочав свою діяльність у 2007 році та з того часу має найбільший авторитет у цих видах послуг.

На сьогоднішній день у Хмельницькій області зареєстровано 25 підприємств, які мають право виробляти органічну продукцію. Напрям діяльності сертифікованих підприємств – різноманітний. Це вирощування плодово-ягідної продукції та горіхів, збір дикоросів, виробництво зерна, меду, яєць, тощо.

Треба відмітити, що Хмельниччина має одне з найбільших обсягів сертифікованих земель, для виробництва органічної продукції – понад 12 тис. га, а обсяги виробництва органічної продукції у 2019 році були найбільші в Україні.

Не зважаючи на певні складності, в основному фінансового та організаційного характеру, все більше господарств малого і середнього бізнесу пересвідчуються в ефективності органічного виробництва, тим більше, що напрямків такого виробництва багато, а попит на ці види продукції на споживчому ринку досить великий.

Єдина порада для успішного сільськогосподарського бізнесу, і не тільки органічного – це згуртованість зусиль, кооперація, створення кластерів, адже чим більша партія товарів — тим легше її реалізувати. За цим наше майбутнє.

В обласній програмі підтримки агропромислового комплексу Хмельницької області присутній напрям підтримки органічного виробництва, який планується активізувати у наступному році. Виробники продукції мають можливість надати ініціативи, які саме зміни хотіли б бачити в обласній програмі, на що варто звернути увагу Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації.

Відео