Новини

Задуха риби. Причини. Ознаки. Методи боротьби

Рибам, як і іншим тваринам, для підтримання життя потрібен кисень, який бере участь у диханні. Більша частина кисню проникає у воду з повітря. Частково він утворюється у воді внаслідок життєдіяльності зелених рослин. У холодній прісній воді його розчиняється більше, ніж у теплій солоній. Найбільший вміст кисню у верхніх шарах водної товщі, найменший - у нижніх, а за певних умов його може зовсім не бути.

На суші кількість кисню досить велика й майже завжди незмінна. Один літр повітря містить його близько 210 см. куб. У такому ж об’ємі води кисню не більше 10 см. куб., тобто у 20 разів менше, ніж у повітрі. Отже, риби повинні весь час відшукувати місця, багаті на кисень.

Сильні та стійкі морози цієї зими створили вкрай несприятливі умови для зимівлі риби. Товщина криги на більшості з водойм продовжує збільшуватись. Запаси кисню, зосереджені під крижаним покровом, витрачаються на процеси гниття решток рослин і тварин, які нагромадилися на дні водойм за весняно - літній період. Ця ситуація веде до зменшення кількості кисню у воді і загрожує виникненням заморних явищ.

Основним методом боротьби з задухою є аерація (насичення) води киснем повітря.

Для цього необхідно рубати ополонки на водоймах та вставляти у них снопи з очерету, соломи, механічними засобами переміщувати воду в ополонках, збагачуючи її киснем, перекачувати воду через повітря з однієї ополонки в іншу насосами та помпами. Також необхідно зчистити сніг з льоду на більшій по можливості площі водойм. Якщо є можливість на водоймі необхідно створити приток і виток води. При цьому вода в процесі свого руху збагачується киснем.

В зв’язку з цим Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає рибалок, громадськість, всіх кому не байдужа доля мешканців наших водойм, приєднуватися до порятунку риби від задухи.

Відео