Новини

Олег Омелянюк провів засідання колегії Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу

Сьогодні, під головуванням директора Департаменту Олега Омелянюка, відбулося засідання колегії Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації.

На порядку денномузаходу розглянули питання:

1) Про стан проблем та перспективи розвитку сільських територій.

2) Підсумки реалізації державних та обласної Програми підтримки АПК в 2020 році. Пропозиції щодо внесення змін до обласної Програми розвитку агропромислового комплексу на 2021 рік.

Під час виступів доповідачі зазначили:

  • В області стрімко розвивається органічне виробництво. На звітну дату 24 підприємства області сертифіковані на право органічного виробництва за різними напрямами діяльності, зокрема вирощування зернових, технічних та плодових культур; виробництва меду; збору дикоросів та з надання послуг. Найбільше таких у Шепетівському районі.
  • Важливою складовою підвищення економічного розвитку сільських територій є створення нових робочих місць. З початку року створено 175 нових робочих місць, внаслідок реалізації 9 інвестиційних проєктів.
  • З метою створення сприятливих умов для розвитку підприємницької ініціативи та залучення інвестицій впроваджуються заходи Програми  розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. Рішенням обласної ради від 19 вересня 2019року № 47-27/2019 затверджено Порядок використання коштів обласного бюджету за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор). До якого у поточному році внесено зміни, а саме, збільшено потужність тракторів до 90 к.с., що підлягають частковому відшкодуванню та розширено напрямки фінансової підтримки, зокрема, крім обладнання молочарського напряму, включено технологічне обладнання різногалузевим сімейним фермерським господарствам та фізичним особам-підприємцям, що обробляють сільськогосподарські угіддя площею до 20 га та розширено напрямки фінансової підтримки сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам крім обладнання молочарського напряму, включено технологічне обладнання.
  • З 2018 року на території області створено та здійснює діяльність  20 сімейних молочних ферм. Поряд із традиційними для Хмельниччини напрямами сільськогосподарського виробництва з’являються і нові, зокрема створено та розвиваються два  сімейних фермерських господарства з вирощування ягід, горіхів та інших плодових дерев та одне  з виробництва виноградних вин.
  • Крім державних програм в Хмельницькій області 4-й рік діє Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. Дана програма направлена на підтримку особистих селянських господарств, сімейних фермерських господарств та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Напрямками програми часткова компенсація вартості установок індивідуального доїння у 2020 році скористались 162 фізичні особи на суму 683 тис. грн та 2 сімейних фермерських господарства, яким погоджено часткову компенсацію вартості техніки на суму 172 тис. грн. Нараховані кошти по обласній програмі уже виплачені у повному обсязі.

Агропромисловий комплекс Хмельниччини в останні роки розвивався стабільно та динамічно. На жаль, в цьому році, через об’єктивні причини в сільському господарстві не вдалося досягнути позитивних результатів, за січень-листопад індекс обсягу виробництва продукції становить 93,5% до відповідного періоду минулого року.

Департаментом постійно проводяться наради, консультації з питань підтримки АПК, круглі столи, робочі зустрічі з керівниками РДА, головами ОТГ, керівниками та працівниками агропромислових підприємств, зацікавленими особами. На офіційних сторінках у телеграм каналі, фейсбуці та сайті Департаменту регулярно оновлюється та висвітлюється актуальна інформація галузі промисловості та агропромислового комплексу.

Підсумовуючи засідання колегії Олег Омелянюк наголосив, що у наступному році агропромисловий комплекс області не повинен зменшити сільськогосподарське виробництво, а наростити його обсяги. Адже, агроформування та Департамент розвитку промисловості і агропромислового комплексу робить все для  збереження високого потенціалу Хмельницької області.

Відео