Новини

Розведення нутрій в домашніх умовах

Нутрія – це водоємний гризун, який добре живе і на землі. Ці тварини активно і досить давно вирощують для отримання хутра та дієтичного смачного м’яса. Цінність їх шкурок в тому, що їх можна довго носити без шкоди для зовнішнього вигляду. Хутро міцніше, ніж поширене кроляче, а м'ясо нутрій, не поступається ні за смаковими, ні за дієтичними властивостями м'яса кролика. Це не просто делікатесне м’ясо, воно також допомагає при лікуванні бронхіальної астми і туберкульозу.

Розведення нутрій в домашніх умовах можна віднести до прибуткового, захоплюючого і навіть творчого заняття.

Розведення та умови утримання нутрій.

Приблизно у п'ять місяців самка виростає і за 140 днів може принести потомство від 5 до 10 нутрій. Якщо ви заведете три пари нутрій, то протягом року ви зможете виростити близько 30-ти особин.

Клітка розміром метр на півтора ставиться приблизно на 80 см вище рівня землі. Клітки або вольєри для нутрій виготовляють з металу, бо дерево вони розгризають.

Якщо кліткове утримання нутрій поєднати з використанням басейну, то він має бути металевим, і зроблений так само як за вигульного утримання. За кліткового утримання (без купання тварин) у клітках установлюють тільки напувалки з водою. По істинній природі тварини люблять плавати, під водою можуть знаходитись навіть 10 хвилин. Якщо вирощування звірів обмежують тільки «сухим» методом, це економить розтрати, але і тягне за собою зайві відкладання жиру у нутрій – впливає на якість хутра.

Встановлюйте клітки на вулиці тільки в затишному місці, яке добре прогрівається сонцем, прикриваючи їх кришками, або під навісом. Узимку бічні стінки слід утеплювати. Але, якщо є можливість, то краще на зиму забирати у приміщення. Нутрії не люблять і погано переносять холод, вогкість і постійні протяги, хоча мають теплий і досить товстий волосяний покрив. Вся справа в хвості тварини: якщо він замерзне, нутрія захворіє і навіть може померти. Врахуйте цей момент при виборі місця для клітки.

Нутрії охайні тварини, вони навіть миють їжу перед вживанням, тому регулярно забезпечуйте прибирання в приміщенні (в клітках).

Годування нутрій.

Нутрій годують двічі на день — вранці і ввечері. Вони не дуже вибагливі до їжі, їдять майже все. Головне, щоб корм був свіжим, збалансованим і правильним. В основному використовують зелені корми, взимку —  сухі об’ємисті корми, концентрати у вигляді зерна або борошна грубого помелу, коренеплоди, овочі, а також різні кормосуміші, сухий хліб тощо.

У літній період нутріям потрібно згодовувати різні види трав, конюшину, люцерну, бобові суміші (горох, вика, горох посівний), а також деякі бур’яни (лобода, березка, кульбаба й ін.), стебла соняшнику і кукурудзи. Тварини охоче поїдають гілочки дерев і чагарників, верхівки і пазушні пагони винограду, що служать їм для сточування зубів і сприятливо впливають на утворення волосяного покриву. Інший компонент — концентрати — це зернові корми (ячмінь, пшениця, овес), кукурудза і бобові (горох, горох посівний і вика), мінеральні речовини і вітаміни надходять у вигляді різних добавок — солі, кормової крейди тощо.

Зелений корм нутріям згодовують цілим, буряки й моркву потрібно подрібнювати. Паростки сирої картоплі отруйні для нутрій, тому картоплю необхідно варити. Зерно дають цільним, однак перед згодовуванням його краще замочити на 12 - 24 години. Борошно грубого помелу або концентрати згодовують у вигляді вологих мішанок з вареною картоплею, бардою тощо, додаючи до них різні добавки. Бобові потрібно варити або запарювати. Сіно і гілки дають цілими.

У підсумку можна сказати, що вирощування нутрій — прибутковий бізнес, схожий на розведення кроликів. Головне — мати бажання. Такий вид бізнесу підійде для жителів сільської місцевості, а при правильному веденні, окупиться приблизно через шість місяців.

Відео