Новини

Рубрика: вирощування свійської птиці

Качки – всім знайома птах, але далеко не кожен знає, що існує безліч порід цієї живності. Цікавим варіантом на утримання в домашніх умовах, стали індокачки. Індокачка (мускуснакачка, шипунка) — породакачок, що походить із Латинської Америки. Шипунами їх називають тому, що замість притаманного іншим видам птиці звичного ґелґотута крику вони видають характерне шипіння. Існує думка, що ця птиця– результат схрещування простої качки зі звичайним індиком. Це не так, оскількив той час колиїї культивували, ніякої селекції ще не існувало. Відмінною рисою виду, є коротка шия, витягнутий тулуб і широкі груди. На голові у селезнів зовсім немає оперення. Пташенята вже народжуються з такою особливістю.Ще однією яскравою ознакою виду, є наявність яскраво-червоних наростів на голові,які є лише у самців.

Птах має червоний дзьоб з характерним для більшості качок вигином. Крила у них масивні і досить довгі,спереду знаходяться розвинені груди і хвіст великих розмірів, який постійно піднятий і пишний.

У ваговій категорії дорослий качур може досягати до 6-7 кг у живій вазі, качечки - до 4 кг, все залежить від технології годівлі пернатих. Яйце індокачки містить мінімальний відсоток холестерину, що цілком підходить для людей з серцево-судинними проблемами. Крім традиційного застосування пернатих, вони відомі як сировинна база для створення медичного лікарського препарату оциллококцинума, вживаного в терапії простудних та інфекційних захворювань.

Велика вага птиці робить її придатною для розведення в домашніх умовах.

Ця порода не потребує особливих умов утримання, але деякі моменти варто дотримуватися. Єдиною вимогою є обмеження по площі. У них має бути вільне місце, більше 3-х птахівна 1 мне рекомендується.

Розведення каченят і догляд за ними, в першу декаду після народження, особливі тим, що їм дають лише кип’ячену воду і відвар шипшини. Це робиться,щоб захистити новонароджених птахів від інфекцій. Через три дні рекомендується додавати у воду який-небудь засіб для запобігання проносу. Його можна замінити блідо-рожевим розчином марганцівки.

Три тижні після народження, їм потрібно давати спеціальний комбікорм. Обмежувати доступ до годівниці не варто. Обов’язково потрібно прикормлювати маленьких птахів товченої яєчною шкарлупою в кількості 1 г на особину. Дрібно нарізані варені яйця теж необхідно додавати в їжу. Не завадять пшоняна каша і знежирений сир. Після досягнення тритижневого віку можна сміливо додавати в корм подрібнену зелень. Кількість комбікорму слід поступово зменшувати, замінюючи його дрібно меленими зерновими.

В домашніх умовах індокачки здатні прожити до 20 років, але як правило це не трапляється. Несучок тримають до трьох років, селезнів – до шести. Каченят, які призначені на м’ясо, зазвичай забивають через два місяці.

Мускусна качка займає все більш міцні позиції в пташниках по всьому світу. Цій експансії сприяють дуже високі кондиції її м’яса, спокійний характер птахів та їх невимогливість до корму.

Відео