Новини

Директор Департаменту Олег Омелянюк :"Про стан та перспективи розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області"

Сьогодні відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. На порядку денному розглядалося питання стану та перспектив розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області .

Директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Олег Омелянюк розповів про основні показники роботи галузі, проблемні питання та перспективні напрямки розвитку.

За словами посадовця, агропромисловий комплекс Хмельниччини в останні роки розвивався стабільно та динамічно. Нажаль, в цьому році, через об’єктивні причини, а саме, пандемію та нетипові погодні умови, в сільському господарстві не вдалося досягнути позитивні результати.

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-вересень2020 року становив 89.2%(в Україні 86,9%). По сільськогосподарських підприємствах – 81.2%, господарствах населення – 102.1%. За відповідний період індекс продукції тваринництва становив – 97,5%, продукції рослинництва-86,9%.

Спад в тваринництві зумовлений зменшенням обсягу виробництва м’яса на 3,5 % у сільськогосподарських підприємствах області та яєць на 3,4% птахофабрикою «Авіс» Кам’янець-Подільського району через закриття зовнішніх ринків. Спад в рослинництві зумовлений зниженням урожайності сільськогосподарських культур через складні погодні умови цього року, зокрема відсутністю вологи та заморозками.

Протягом поточного року спеціалістами Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу проводилася організаційно-методична робота щодо своєчасного проведення всього комплексу сільськогосподарських робіт. 

Загальна посівна площа у поточному році по всіх категоріях господарств області становила1 млн 197 тис. га, що на 17 тис.га більше минулорічних показників. Зернові культури розміщалися на площі понад 615 тис. га, що на 38 тис. га більше попереднього року і становлять 52% в загальній структурі посівних площ. Технічні культури займали 401 тис.га, що на 25 тис.га менше минулого року і складають 34% в загальній структурі.

На 23 жовтня 2020 року агроформуваннями області обмолочено 370 тис.га зернових культур та намолочено 1,8 млн тонн збіжжя. Урожайність зернових становить 49 ц/га, що на 23% менше минулорічного показника. Завершено збирання ранніх зернових культур, валовий збір яких становить 1.5млн тонн при середній урожайності 45.2 ц/га, що є четвертим показником у державі.

В семи районах області врожай зернових становить більше 50 ц/га,найбільший в Старосинявському районі - 56,7 ц/га. Найнижча врожайність ранніх зернових у Кам’янець-Подільському районі - 36,5 ц/га.

Продовжується збирання пізніх культур. Обмолочено 123 тис. га соняшника, урожайністю 30,5 ц/га, 225 тис. га сої – урожайністю 24 ц/га. Розпочалося збирання зернової кукурудзи при середній урожайності 81ц/га. 

З площі 7,4 тис. га зібрано понад 328 тис.тонн цукрових буряків при урожайності 442 ц/га. В області працює чотири цукрових заводи, якими вироблено 27 тис тонн цукру. Очікується виробництво 117 тис. тонн цукру, що повністю забезпечує потреби області (90 тис. тонн).

Господарствами всіх форм власності завершено збирання картоплі, урожай якої у 2020році на 18% вище минулорічного.

Цінова ситуація, що склалася на внутрішньому ринку України на основні сільськогосподарські культури сприяє отриманню прибутку, незважаючи на низьку урожайність. Завдяки тому, що ціни на основні види зернових та технічних культур зросли, с/г підприємства можуть отримати з 1 га навіть більше коштів ніж у 2019 році, що сприяє накопиченню матеріально-технічних ресурсів для завершення збирання пізніх культур та проведення посіву озимих.

За жовтень місяць випала чотиримісячна норма опадів, що значно знизило темпи збирання пізніх культур. Станом на 23 жовтня зібрано 76 % сої, 74 % соняшника. В минулому році вже завершувалося їх збирання. Кукурудзи на зерно зібрано всього на 15 % площ, цукрового буряку на 42 % площ.

Невисокі темпи збирання пізніх культур призвели до затримки з посівом озимих зернових, адже пізні культури є попередниками під посів озимих.

Так під урожай 2020 року посіяно лише 129 тис.га озимих зернових культур, що становить 54% до запланованого.На низькі темпи збирання і посіву сільськогосподарських культур значний вплив має захворювання на ковід-19. В окремих господарствах, через захворювання працівників, зупиняються сільськогосподарські роботи. С/г підприємства продовжують посів озимих, не дивлячись на те, що всі рекомендовані наукою терміни посіву вже минули. Практика окремих господарників показує, що за сприятливих погодних умов, можна отримати гарний урожай при посіві у пізні терміни.

На 1 жовтня 2020 року в області, по всіх категоріях господарств, нараховувалось 229,9 тис голів великої рогатої худоби, з них 123,9 тис корів (на 3,4% менше відповідного періоду 2019 року), 318,3 тис. голів свиней (на 0,7% менше), 6,8 млн голів птиці (на 16,8 % менше) та 32,7 тис голів овець і кіз (на 1,9 % більше).

Активно розвивається галузь вівчарства. На Хмельниччині реалізується інвестиційний проект з розведення овець Романівської породи, розрахований на утримання 50 тис. голів овець. Вже у вересні цього року введено в дію перші черги вівцеферм в Шепетівському районі, де закуплено та поставлено на вирощування біля 15 тис. голів овець.

Господарствами всіх категорій реалізовано на забій 57,3 тис. тонн худоби та птиці (у живій масі), що на 6,5% менше ніж у січні-вересні 2019 року), вироблено 760,8 млн шт. яєць (на 3,4% менше) та вироблено 506,4 тис. тонн молока (на 0,4% більше).

В переважній більшості сільгосппідприємства перестали займатися відгодівльою бичків та вирощуванням м’ясного поголів’я, через високу собівартість виробництва м’яса.

Господарства масово переходять на осіменіння ВРХ сексованою спермою, що дає змогу одержувати при народжуванні лише маточне поголів’я. Можна спрогнозувати подальше зменшення кількості молодняка на відгодівлі та збільшення ціни на яловичину.

Суттєве зменшення реалізації м’яса відбулося у господарствах Теофіпольського (на 51,%), Білогірського (на 38,1%) та Хмельницького (на 15%) районів, виробництва молока – у Кам’янець-Подільському (на 28,2%) та Ізяславському (на 9%) районі.

Незважаючи на спад поголів’я, область –друга за обсягом поголів’я ВРХ, корів та виробництвом яєць.

Департаментом проводиться робота по нарощуванню поголів’я з високим генетичним потенціалом.

На даний час у Хмельницькій області налічується 37 суб’єктів племінної справи тваринництва, які пройшли державну атестацію відповідності.

За звітний період реалізовано вісім тисяч сімсот сорок три племінні тварини, а саме великої рогатої худоби – 1219 голів, овець – 7524 голів. (Для порівняння у 2019 році було реалізовано лише 645 голів).

В області перспективними породами у вівчарстві є Романівська та Дорпер, серед великої рогатої худоби - Голштинська порода.

В межах України реалізація поголів’я охоплює Хмельницьку, Київську, Івано-Франківську, Львівську, Рівненську, Житомирську області.

Реалізація поголів’я відбувається не тільки на території України, але й експортується закордон: в Узбекистан – 68 голів, у Казахстан – 99 голів.

В 2020 році на базі ПП «Аграрна компанія–2004» створено єдиний в Україні племінний репродуктор, який буде реалізовувати племінне поголів’я свиней американської селекції великої білої породи.

Важливе місце в економіці області займає харчова та переробнапромисловость,яканалічує 114 підприємств основного кола звітності, до 300 підприємств середніх, малих, приватних підприємців та фізичних осіб, які займаються виробництвом харчових продуктів.

Підприємствами харчової і переробної промисловості області забезпечується четверта частина загального обсягу реалізації промислової продукції регіону. За 8 місяців 2020 року реалізовано харчових продуктів та напоїв на суму 7,7 млрд грн., що залишилося на рівні минулорічного показника і складає 26% в загальному обсязі реалізованої промислової продукції області.

З початку року зросли обсяги виробництва ковбасних виробів на 17%, сиру свіжого на 37%, молока і вершків коагульованих на 26%. Зменшилось виробництво яловичини і телятини на 23,1 %, свинини на - 24,9 %.

Індекс виробництва харчових продуктів та напоїв за вісім місяців 2020 року склав 93,4%. Падіння індексу та виробництва харчових продуктів сталося по декількох причинах:

За січень-серпень скоротилося виробництво борошна та хлібобулочних виробів. За цей період підприємствами області вироблено майже 58 тис.тонн борошна та 22 тис.тонн хліба та хлібобулочних виробів, що відповідно на 3 і 12% менше до відповідного періоду минулого року. Серед основних причин зменшення обсягів виробництва борошна та хлібобулочних виробів є зниження рівня споживання хліба і хлібних продуктів населенням, внаслідок негативної демографічної ситуації та втратою ринків збуту,через пандемію,в освітні заклади.

Всього м’яса свіжого та охолодженого вироблено 1,5 тис.тонн, із них яловичини – 352 тонн, свинини 1.2 тис.тонн. До відповідного періоду минулого року виробництво м’яса яловичини становить – 76,9%, свинини – 75%. Це пояснюється зменшенням поголів’я худоби.

На 01 жовтня 2020 року за оперативними даними в агропромисловому комплексі області триває реалізація 12 інвестиційних проєктів, на суму близько 4 млрд. грн. Шість проєктів реалізується для розвитку галузі тваринництва, 4 проекти – в харчовій та переробній промисловості, проект будівництва елеватора та сервісного центру по обслуговуванні сільськогосподарської техніки.

В галузі тваринництва здійснюється реконструкція та будівництво трьох свинокомплексів на 12 тис.голів кожен (ПП «Аграрна компанія 2004» в населених пунктах Гвардійськ і Доброгорща Хмельницького району, Шмирки Волочиського району) за власні кошти, на суму – 105 млн. грн., молочно-товарної ферми на 400 голів (с. Іршики Старокостянтинівського району) за власні кошти на суму – 30 млн грн., пташника на 250 тис.голів курчат-бройлерів, (ТОВ «Ситний двір», с. Воробіївка Дунаєвецького району), ферми для утримання овець на 5 тис.голів, (ТОВ "Шепорт Поділля" с. Михайлючка Шепетівського району).

Продовжується будівництво Старокостянтинівського олійно-екстракційного заводу з виробництва соняшникової олії у м. Старокостянтинів – планова річна потужність підприємства складе 1,0 млн. тонн насіння соняшнику, за власні кошти на суму 3 мільярда 640 млн грн. Відкриття нового підприємства дасть змогу створити близько 500 нових робочих місць.

Хмельниччина являється одним з основних виробників сої та ріпаку. Тільки за останні кілька років введено в дію заводи по переробці сої та соняшнику в Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Старосинявському, Городоцькому та Волочиському районах загальною потужністю 2,5 тис тонн за добу, що забезпечить переробку сої, соняшника і ріпаку, не лише вироблених на Хмельниччині, але й у суміжних областях.

У 2020 році за власні кошти сільськогосподарські підприємства завершили 5 проєктів на суму близько 80 млн грн., а саме: реконструкцію молочно-товарної ферми (друга черга) в ТОВ НВА «Перлина Поділля» Білогірський район, на суму – 5 млн. грн., будівництво елеватора (друга черга) ПП «Аграрна компанія 2004» Чемеровецький район, на суму – 18,7 млн грн.; будівництво під’їзної залізнодорожної колії з пунктом відвантаження зерна ТОВ «Хмельницьк-млин» Хмельницький район, на суму – 35 млн грн., пташник проєктною потужністю 100 тис. гол. курчат-бройлерів (ПФГ «Колос» м. Полонне), на суму – 15 млн. грн., ферму по утриманню овець на 5 тис. гол. (ТОВ «Агро-Модуль Груп», с. Коськів Шепетівського району).

У першому півріччі поточного року підприємствами аграрного сектору освоєно 1,0 млрд грн капітальних інвестицій, що становить 27,9 % від загальнообласного обсягу.

На території області здійснюють свою господарську діяльність 56 підприємств агропромислового комплексу з прямими іноземними інвестиціями. Якими за січень-червень 2020 року залучено 4,9 млн дол. США.

На сьогодні сільське господарство Хмельниччини інвестують представники 18 країн світу.

Успішно працюють підприємства з іноземними інвестиціями такі як: ТОВ «Нові аграрні технології», ТОВ «Енселко Агро», ТОВ «Фармгейт Україна», ТОВ «Україна 2001», ТОВ «Нью Агро Поділля».

Цьогоріч за оренду земельних часток (паїв) по області нараховано понад 2.6 млрд грн. орендної плати, що на 95 млн грн. більше ніж у минулому році. Розмір орендної плати становить 9,9% до вартості землі (у 2019 році 9.7%). На один га пайовик отримає в середньому від 3300 грн. до 3600 грн.

Вище середньообласного показника нараховано орендну плату у 12 районах, зокрема: у Славутському–12,6%, Хмельницькому–12%, Чемеровецькому, Новоушицькому по – 11,4 %. 

На 01 жовтня 2020 року за оренду земельних часток (паїв) агроформуваннями області виплачено 2млрд грн., або 78% до суми, що підлягає виплаті. Згідно більшості договорів оренди – виплата орендної плати проводиться до кінця поточного року.

За статистичними даними у серпні поточного року середньооблікова кількість штатних працівників у сільському господарстві становила 18,5 тис осіб, нарахований фонд заробітної плати цих працівників за січень-серпень становить 1,4 млрд грн., середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника – 9620 грн., що на 14.9 % більше ніж торік. Середньомісячний заробіток працівника сільського господарства у серпні зріс на 17,8% до попереднього року і становив 10479 грн.

Середня заробітна плата одного штатного працівника у 10 районах області нижче середньообласного рівня. Найменший рівень заробітної плати спостерігається у господарствах Теофіпольського, Дунаєвецького, Білогірського районів відповідно 5387, 7250 та 7390 гривень.

Особливої уваги заслуговує питання розвитку інфраструктури аграрного ринку, яку в області представлено сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами. Зокрема для надання послуг особистим селянським господарствам на 01 жовтня поточного року створено та функціонує 15 сільськогосподарських кооперативів.

У 2020 році зареєстровано 20 сімейних фермерських господарств: 5 -в Полонському, 4- в Хмельницькому, по дві в Ізяславському, Дунаєвецькому, Красилівському районах. Проводиться робота над створенням ще 10 сімейних фермерських господарств. Із загальної кількості господарств молочного напрямку – 13, плодово-ягідного напрямку – 3 та 4 в галузях бджільництва і свинарства.

Департаментом постійно проводяться наради, консультації з питань підтримки АПК, навчальні вебінари, круглі столи, робочі зустрічі з керівниками РДА, головами ОТГ, керівниками та працівниками агропромислових підприємств, зацікавленими особами. На офіційних сторінках у телеграм каналі, фейсбуці та сайті Департаменту регулярно оновлюється та висвітлюється актуальна інформація галузі промисловості та агропромислового комплексу. Протягом 2020 року розроблено та висвітлено в засобах масової інформації 21 методичну рекомендацію.

Діє обласна Програма розвитку агропромислового комплексу, відповідно якої прийнято 156 заявок на компенсацію вартості доїльних апаратів та дві на обладнання для сімейних ферм.

Департаментом внесено зміни до Порядку відшкодування коштів «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)», зокрема в Порядку  розширено напрямки підтримки для сімейних фермерських господарств та для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Хочу зауважити, що в 2019 році на обласну програму підтримки АПК було виділено 4,4 млн гривень, а в 2020 році – всього 855 тис. грн.

Працюють програми підтримки агропромислового комплексу і в окремих громадах.

В Дунаєвецькому районі в 2019 році розроблена та затверджена «Програма підтримки розвитку дрібного сільськогосподарського бізнесу –фермерських господарств та фізичних осіб підприємців, які здійснюють діяльність у сфері розведення ВРХ молочних порід та кіз, на території Дунаєвецької міської ради (ОТГ) на 2020-2023 роки». Відповідно до умов програми, бажаючим прийняти участь в програмі надається по 2 га землі комунальної власності (за умови подання бізнес плану) та передбачено 100 тис. грн. щорічно на придбання молодняка ВРХ. В поточному році даною програмою скористалось 4 сімейні молочні ферми.

Аналогічна Програма для підтримки малого підприємництва з розвитку молочного скотарства на селі розроблена та прийнята у лютому місяці 2020 року в Колибаївській ОТГ Камянець - Подільського району.

Необхідно розробити Програму підтримки розвитку малого бізнесу в кожній об’єднаній територіальній громаді.

Департамент постійно працює над роз’ясненням державних Програм підтримки в агропромисловому комплексі.

Так в 2020 році вперше з Державного бюджету виділено кошти за поголів’я корів для фермерських господарств, якою в поточному році скористались11 сімейних фермерських господарств та 5 фермерських господарств на загальну суму 2,2 млн гривень;

Частковою компенсацією вартості придбаної сільськогосподарської техніки скористались 58 юридичних та фізичних осібна суму 5,8 млн гривень.

Частковим відшкодуванням відсоткової ставки за кредитами банків скористалися 9 підприємств області.

Субсидіями для розвитку фермерства -11 господарств.

Документи на спеціальну бюджетною дотацією за наявні бджолосім’ї подали 1,3 тис фізичних та юридичних осіб за 66 тис. бджолосімей на суму 13,3 млн гривень

На виконання Постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства» створено обласну комісію по розгляду документів від суб’єктів господарювання, які понесли затрати по закладанню молодих плодових насаджень. Згідно вказаної постанови, компенсації підлягає 80 % вартості посадкового матеріалу. В цьому році дією Постанови планують скористатися два сільгосппідприємства області, які створюють яблуневі садки.

«Підсумки соціально-економічного розвитку агропромислового комплексу області за дев’ять місяців поточного року свідчать про необхідність продовження активного залучення інвестицій та розвитку підприємництва в цій галузі.

За результатами роботи агропромислового комплексу області, можемо висловити впевненість, що Хмельниччина буде забезпечена всіма сільськогосподарськими продуктами в повній мірі», - зауважив Олег Омелянюк, підсумовуючи доповідь. 

Відео