Новини

Розпочався горіховий сезон

Поки волоські горіхи ще дозрівають, фундук дає вже свій перший урожай. Фундук - це окультурена ліщина, яку ще часто називають лісовим горіхом, легко можна виростити і на своїй присадибній ділянці, а тому промислове виробництво сортового фундука не просто можливе, але й зобов'язане бути на території України. Головною особливістю цієї рослини є швидкий ріст, висока врожайність та довголіття. В наш час фундук входить до п’ятірки найбільш важливих горіхових культур світу, поряд з волоським горіхом, мигдалем, кеш’ю і каштаном. Користується надзвичайним попитом на світових ринках і в Україні як сировина для кондитерської, фармацевтичної, олійної та інших галузей промисловості.

Фундук – це кущ висотою до 3 м з темно-зеленим листям і горіхами, набагато більшими і смачнішими ніж лісові. Рослина швидко розвиває свою потужну кореневу систему, даючи можливість дереву приносити високі урожаї на будь-яких землях. Стійкий до хвороб і не потребує особливих умов вирощування. Суть технологіївирощуванняполягає в тому, що на 1 га висаджується до 5 тис. саджанців. Перший урожай фундук дає вже на 4 рік, а повне плодоношення починається на 5 рік після посадки.Тож, повна окупність досягається за 6 років.

На Хмельниччині існують всі можливості для вирощування фундука: родючі грунти, великі площі неосвоєних територій, необхідні кліматичні умови та працьовиті люди. Так, за останні роки в області висаджено близько 100 га фундукового саду. Найбільші площі вирощування у ТОВ «Золотий горішок» та СТОВ «Агрофірма Гречани» Хмельницького району, ПП «Грабовецькі сади» Ярмолинецького району, СФГ «Батьків сад» Деражнянського району.

Отож, вирощування фундука - прибуткова справа з мінімальними інвестиціями. Ринок збуту безмежний і у найближчі сотні років буде затребуваним.

Якщо ви хочете бачити своє майбутнє пов'язане з вирощуванням фундука, скористайтесь державною програмою з підтримки садівництва відповідно постанови Кабінету Міністрів України № 587 від 15.05.2005 року (зі змінами), яка передбачає часткову компенсацію вартості посадкового матеріалу та затрат на закладку молодого саду.

Відео