Новини

Догляд за виноградником у серпні

Кінець літа - найприємніша пора для виноградаря. Починають з'являтися перші плоди його праці - дозрівають ранні й середні сорти винограду. Догляд за виноградом в серпні дуже важливий. На початку місяця підв’язують лози, обрізають пасинки, видаляють зів'ялі і непотрібні листки, обривають зайві грона.

В цей період коріння рослин посилено виробляє цукор і спрямовує його в ягоди. Тому для нормальної життєдіяльності кущу потрібна волога, позакореневе підживлення та захист.

Отож в останній місяць літа потрібно зробити декілька процедур для підживлення винограду що буде гарантувати багатий і смачний урожай.  У першій половині серпня полив винограду має бути помірним. А ось, починаючи з середини місяця, якщо дощової вологи рослині вистачає, полив потрібно припинити.

На початку місяця лозу, яка плодоносить, потрібно обов'язково підгодовувати мінеральними добривами без вмісту азоту.  В разі виявлення на винограднику перших проявів хвороби проводять обробіток виноградників. 

У серпні-вересні виконується ще одна дуже важлива  процедура -карбування, яке полягає у підрізуванні дерев. Краще проводити в другій-третій декадах місяця. Така обрізка являє собою видалення верхівок всіх молодих пагонів з 6-8 верхніми листками. Залежно від висоти куща, потрібно відрізати від 20 до 40 см. Якщо ви все зробите правильно, то до зими ваша лоза зміцніє і накопичить необхідні їй живильні речовини.

Слід зазначити те, що карбування не проводять на пошкоджених хворобами кущах, в посушливу та спекотну погоду, а також на ділянках з близьким заляганням ґрунтових вод. Також потрібно видалити листя, які затіняють кисті з ягодами, для прискорення збирання врожаю. І нарешті, найбільш приємна операція на винограднику - зрізання грон. Особливо це стосується ранньостиглих сортів винограду. Найсмачніші грона - зібрані вчасно в суху погоду.

Площі під виноградниками в господарствах населення  Хмельниччини складають близько 130 га. Наприклад Роман Єфименко з  Летичівського району, щороку збирає понад 180 сортів елітного винограду на ділянці 60 соток, а Валентин Гурній з Городоччини вирощує 120 сортів цієї культури.

Ще декілька цікавинок про виноград:

  • у світі є близько 10 000 сортів винограду;
  • деякі сорти винограду ростуть до 100 і більше років
  • для виготовлення пляшки вина знадобиться 600 виноградинок;
  • виноград - цілющий високопоживний продукт, його ягоди місять значну  кількість легкозасвоюваних цукрів, вітамінів, мінеральних солей;
  • у біблійних міфах лоза постає універсальною емблемою земних плодів, символом Землі  і знаком богообраного народу;
  • виноградна лоза і грона увійшли в герби багатьох міст;
  • деякі компоненти винограду успішно використовуються в косметиці;
  • здавна виноград не тільки споживали, але і використовували при лікуванні багатьох захворювань: анемії, гіпертонії, подагри, артриту, ангіни, захворювань нирок, шлунка, легенів.  Також виноград сприяє поліпшенню обміну речовин.

Відео