Новини

Вирощування персиків на Поділлі

Вирощування персика на Поділлі


Зараз багато дачників-садівників вирощують у своєму саду дерева персиків. Адже у літній період поласувати домашніми соковитими плодами хочуть і діти, і дорослі. Ніжно-ароматна, медово-солодка м'якуш персикових плодів дуже смачна. Фрукти містять великий запас вітамінів, органічних кислот, мінералів, включаючи залізо, кальцій, магній, йод. Такий набір корисних для організму людини речовин сприяє профілактиці різних захворювань.


Персик – дерево теплолюбне, проте селекціонери вивели чимало районованих сортів для України, які підійдуть як для південних так і для західних областей. Сучасні саджанці персика морозостійкі та набагато краще пристосовані до зворотних весняних заморозків.


В Україні клімат підходить для посадки як у весняний так і в осінній період. Тому варто враховувати особливості погоди в кожному конкретному випадку. Восени важливо, щоб саджанці встигли добре вкоренитися. Для цього потрібен достатній період помірно теплої осені. Якщо осінь прийшла надто рано і приморозками й холодними дощами, посадку краще перенести на весну. При весняній посадці важливо посадити саджанці ще до їх пробудження, розпускання бруньок. Невдалою буде дуже рання весна, спекотна, з палючим сонцем. Молоді саджанці можуть просто засохнути ще до того, як коренева система встигне прижитися і провести в надземну частину достатню кількість вологи. У таку погоду навіть постійні поливи не допоможуть. При підготовці лунки для посадки навесні – додають комплексні мінеральні добрива, восени – тільки без азотні.
При правильній агротехніці – персики дають щорічні врожаї та родять не менше 15 років. Як правило на 2-3 рік після посадки персики дають перший урожай. Хоча в залежності від властивостей сорту та віку саджанця навіть у рік весняної посадки, персик може зацвісти, але першу зав'язь потрібно прибрати, щоб дати саджанцям можливість зміцнитися.


Щоб персик не хворів на грибкові хвороби навесні потрібно обприскати його 3% розчином бордоської рідини або іншими спеціально розробленими для цього препарати. Першу обробку проводять, коли повітря прогріється до 5 °C. Також навесні та восени потрібно проводити обрізку. Весною після набубнявіння бруньок та до цвітіння проводять обрізку для формування крони та видалення вимерзлих гілочок. При осінній обрізці видаляють хворі та поламані гілки, омолоджують старі, обрізаючи їх на бічне розгалуження, також вкорочують горизонтальні цьогорічні прирости, щоб уже наступного року отримати на них врожай.


Догляд за персиками нічим не відрізняється від вирощування черешень, а за турботу персик віддячить вас щедрим урожаєм вирощеним своїми руками.

Відео