Новини

І знову про вирощування свійської птиці, а саме – фазанів

Останнім часом все більше фермерів починає займатися розведенням фазанів. І це не дивно, адже цей птах не тільки є відмінною прикрасою двору, але і може стати гарним джерелом доходу. Фазани - витребуваний товар серед рестораторів, користується певною популярністю серед любителів екзотичної кухні. Але тут важливо розуміти, що фазани, розведення та утримання яких має безліч нюансів, є досить специфічними птахами, тому необхідно створити для них відповідні умови утримання. У першу чергу потрібно спорудити їм житло і скласти правильний раціон харчування.


Сім’я фазана — це 1 самець і 2 або 3 самки, більше не потрібно, інакше буде менше яєць, вони будуть незаплідненими. Самки відкладають яйця протягом 2-2,5 місяців. Загальна кількість яєць від однієї особини — до 50 штук. Яйця може висиджувати як самка фазана, так і звичайна курка. Цілком підійде і виведення в інкубаторі.
Отже, у вас з’явилися пташенята фазана. Неважливо, чи купили ви їх або висадили самостійно в інкубаторі, догляду вони вимагають особливого. Поки малюки не досягнуть 20-денного віку на їх ріст і розвиток дуже сильно впливає розмір площі пташника. Також, на відміну від пташенят домашніх птахів, малюки фазанів не потребують штучного освітлення. Більш того, його надмірна кількість призводить до канібалізму.


Для годування пташенят використовують мішанки, приготовані з перетертого вареного яйця і свіжої зелені. Замість води дають сироватку. В міру росту курчат, в раціон поступово вводять комбіновані корми. На другому тижні можна починати давати пшоняну кашу, приготовану на молоці. У двомісячному віці можна повністю переводити на основні корми, які дають дорослим фазанам. Для годівлі дорослих особин використовують пшеницю, ячмінь, кукурудзу і свіжі овочі. Щоб зміцнити імунну систему і підвищити опірність птиці до хвороб, в комбіновані корми додають аскорбінову кислоту і цукор. Також обов'язковими складовими раціону є риб'ячий жир і кісткове борошно, які служать відмінним джерелом мікроелементів.


Крім цього, фазани, незалежно від віку і породи, потребують часту заміну води. Вся річ у тому, що птиця п'є тільки холодну воду. У період розмноження фазанам слід давати антибіотики, які дозволяють збільшити продуктивність приблизно на 40 відсотків.
Також цікавим фактом є те, що фазан – єдиний птах, який їсть колорадського жука. Від такої їжі вони помітно додають у вазі. Якщо фазанів з підв’язаними крилами випускати на картопляні грядки, то вони позбавлять город від цього шкідника.


Отже, розведення фазанів є перспективним та біологічно обґрунтованим і може забезпечити приватні домогосподарства високоцінним видом птиці.

Відео