Новини

Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у грудні 2017 року

Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Протягом грудня 2017 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту та формальдегідом середньомісячні концентрації яких становили 1,43 ГДК та 1,15 ГДК відповідно (у 2016 році діоксиду азоту — 1,4 ГДК, формальдегіду – 1,13 ГДК). По іншим забруднюючим речовинам, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій діоксиду сірки у 1,4рази, оксиду вуглецю у 1,2рази, оксиду азоту у 1,1рази, фенолу у 1,05 рази, діоксиду азоту у 1,02 рази, формальдегіду у 1,01 рази, а також зменшення середньомісячних концентрацій пилу у 1,02 рази, аміаку у 1,3рази та хлористого водню 1,6 рази.

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у звітному періоді 2017 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора, Південний Буг та Дністер.

Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом річок: Дністер, Дніпро та Південний Буг.

У поверхневих водах басейну р. Дніпроспостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного призначення вмісту показника БСК20 у 1,2 рази(найвище значення зафіксовано на позначці 1,3 ГДКрг  у воді р. Случ, с. Чернелівка).

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, нітритів, хрому (6+), фенолів.

Вміст азоту амонійного перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 8,4 рази, (найвище значення зафіксовано на позначці 16,1 ГДКрг 1 км нижче м. Хмельницький).

БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,1 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 3,1ГДКрг 1 км нижче м. Хмельницький).

За вмістом нітритів середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 5,7рази (найвище значення зафіксовано на позначці 10,8ГДКрг, у воді р. Південний Буг, 1 км нижче міста Хмельницький), фенолів - у 2,5 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 3 ГДКрг, у воді р. Південний Буг, 1 км нижче міста Хмельницький).

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 4,8 рази, (найвище значення зафіксовано на позначці 6,4 ГДКрг  1 км нижче міста Хмельницький).

У поверхневих водах басейну р. Дністерспостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного призначення вмісту показника БСК20  у 1,3 рази.

Моніторинг радіаційного фону на території області протягом грудня 2017 року забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постах спостереження у містах Хмельницькому, Шепетівці і Кам’янці-Подільському та селищах міського типу Ямполі Білогірського району і Новій Ушиці.

За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом грудня 2017 року не перевищувала допустимих рівнів і становила 11 - 12 мкР/год.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Остріг, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-10 мкЗв/год.

Активність радіонуклідів в викидах з вентиляційної труби ХАЕС у навколишнє середовище протягом грудня не перевищувала допустимих рівнів.

Відео