Новини

Олег Омелянюк у відео режимі взяв участь в засіданні колегії облдержадміністрації

Сьогодні відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні в режимі відеозв'язку взяв директор Департаменту Олег Омелянюк. На порядку денному було розглянуто питання з соціально-економічного розвитку області за перше півріччя 2020 року по галузях.  

Промисловість

Хоча під час введення карантинних обмежень промислові підприємства продовжили працювати, проте відчули негативний вплив пандемії.
За січень-травень 2020 року підприємствами реалізовано промислової продукції на суму 18,4 млрд грн, що на 2,7% менше, ніж за відповідний період минулого року. В обсязі реалізації основну частку становила продукція підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 37,1%, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 28,0%, гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – 15,6%, машинобудування, крім ремонту і монтажу машин і устаткування – 4 відсотки.
Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу становив 14,3 тис. грн (у січні-травні 2019 року – 14,7 тис. грн). Найвищий показник у м. Нетішин (84,1 тис. грн) та Кам’янець-Подільському (30,5 тис. грн), Славутському (27,0 тис. грн) районах, найнижчий – у Шепетівському та Городоцькому районах (відповідно, 679,7 та 1493,8 грн).
За підсумками січня-червня поточного року темпи падіння промислового виробництва вдалося сповільнити до мінус 2,6% (у січні-квітні – -4,7%, у січні-травні – -5,2%).
У переробній промисловості виробництво продукції зменшилося на 10% (виробництво хімічних речовин і хімічної продукції – на 35,1%, металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, крім машин і устаткування, – на 25,3%, машинобудування – на 25,2%, текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 24,7%, виробництво ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 5,8%, виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – на 3,3%).
Поряд з цим збільшився випуск продукції у добувній промисловості й розробленні кар’єрів на 52,6%, виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності – на 39,8% постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 11,3 %. Чверть обсягу виробленої промислової продукції області припадає на виробництво електроенергії ВП «ХАЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом».
Тому необхідно зосередити зусилля на підтримці вітчизняного виробника, збереженні робочих місць, розвитку інноваційної діяльності підприємств та стимулюванні створенню нових робочих місць.

Сільське господарство

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-червень 2020 року по всіх категоріях господарств становив 97,7%, Це пов’язано зі зменшенням виробництва яєць птахофабрикою «Авіс» Кам’янець-Подільського району на 59 млн шт., або на 12,8% через закриття зовнішніх ринків.

В області розпочато жнива. Станом на 21 липня 2020 року ранні зернові та зернобобові культури зібрані на площі 13 тис. га, намолочено 62 тис. тонн зерна при середній урожайності 48 ц з 1 гектара.
Враховуючи стан посівів зернових культур передбачається отримати валовий збір зерна в обсязі 4,1 млн тонн. Маємо надію, що й цьогоріч Хмельниччина займатиме лідируючі позиції.
Наголошуємо на необхідності вжиття заходів для своєчасного проведення комплексу збиральних робіт та сівби озимих культур під урожай 2021 року в оптимально-допустимі строки з виконанням всіх технологічних умов.
За підсумками півріччя виробництво молока залишилися майже на рівні 2019 року (+ на 0,5%), а обсяги реалізації м’яса скоротилися на 7,7%, виробництво яєць курячих – на 10,4 відсотка.
Найбільше зменшення реалізації м’яса відбулося у господарствах Теофіпольського (на 51,2%), Білогірського (на 35,0%) та Хмельницького (на 21,3%) районів, виробництва молока – у Кам’янець-Подільському (на 25,4%) та Ізяславському (на 4,3%) районі.

Відео