Новини

Продовжуючи рубрику «Вирощування свійської птиці», зупинимося на розведенні цесарок

Продовжуючи рубрику «Вирощування свійської птиці», зупинимося на розведенні цесарок

У порівнянні з курми та качками, цесарки більш самостійні та невибагливі, а головне, вони відмінно справляються зі шкідниками без застосування хімікатів. З самого ранку і до заходу сонця цесарки прочісують городи, присадибні ділянки вишукуючи жуків, слимаків, різних личинок та черв’яків. Є думка, що навіть миші та щурі обізнані з тим, як кричать цесарки, тому намагаються обходити місце проживання цих птахів стороною.

На сьогодні розведення цесарок в домашніх умовах не дуже поширене. А марно! Цесарки відмінно уживаються практично в будь-яких кліматичних умовах, дуже добре переносять і спеку і холод. Дуже стійкі до різних хвороб: хворіють набагато рідше ніж інші свійські птахи, невибагливі. Цесарки дуже живі птиці — швидко бігають і так само можуть злетіти, тому їм трохи підрізають крила.

Яйця цесарок менші, ніж курячі, їх вага становить близько 40-45 грам. Відрізняються особливо міцною шкаралупою. Тому яйця можна без побоювання зберігати до пів року при низькій температурі — від 0 до 9 градусів.

Молодняк цесарок отримують за допомогою інкубатора. Для цього підходять тільки ті яйця, які зберігали гострим кінцем вниз не більше 6 діб при t 2-6 ° С і в захищеному від світла місці.

Перед розміщенням яєць в інкубатор їх промивають рожевим розчином марганцю і добре висушують. Після цього їх кілька хвилин опромінюють ультрафіолетом, це дозволить знищити на шкаралупі всю патогенну мікрофлору і підвищити виводимість пташенят.

Деякі фермери вирощують пташенят під індичкою або курочкою. В першому випадку закладають до 25 яєць, у другому – від 15 до 21. Для цих цілей використовують квочку, яка вже була перевірена на материнські якості.

Якщо для висиджування використовують курку, яйця цесарок поміщають в гніздо на тиждень раніше курячих, краще робити це в темний час доби. Пташенята слідують за квочкою навіть тоді, коли стануть дорослими.

Добові цесарята схожі на курчат, але в розмірах помітно їм поступаються. Після того, як пташенята розпушаться та обсохнуть, їх пересаджують в ящики, призначені для добового молодняку. У кожен ящик поміщають до 25 голів. У першу добу цесарят поміщають під кварцову лампу на дві хвилини, це підвищить їх життєздатність.

Перші кілька днів пташенята мало рухаються, гріються під брудером або квочкою, витягнувши при цьому ноги та закривши очі. Через тиждень вони стають активними, починають рухатися і багато їсти. Цесарята повністю оперяються до 3 місяців.

Цесарят починають годувати відразу після появи на світ. У перший тиждень їм дають суміш з хлібних крихт, змочених в молоці, і відвареного яйця. Перед згодовуванням їжу подрібнюють. У літній період цесарята харчуються рослинами на вигулі, в годівниці насипають зерно, гравій та черепашку.

На забій пташенят починають відгодовувати з 3 місяців. При правильно складеному раціоні і тривалому вигулі додаткові заходи для відгодівлі не потрібні.

Надайте птахам територію, де вони перебуватимуть протягом дня і тоді розведення не завдасть вам багато клопоту.

Відео