Новини

Держпідтримка 2020: Підтримка тваринництва

У 2020 році державна підтримка агропромислового комплексу буде діяти по 6 програмах та 18 напрямах, з них 2 – будуть фінансуватися через Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації.

??Перша програма відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року №395 – це дотація за наявні бджолосім’ї, яка надається на безповоротній основі юридичним особам, фізичним особам - підприємцям та фізичним особам, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей, у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. Максимальний розмір дотації становить 60 000 гривень одному отримувачу.

Для отримання дотації власнику бджолосімей потрібно до 1 жовтня подати в органи місцевого самоврядування наступні документи:
- копію ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;
- копію рішення про державну реєстрацію потужності, видану органами Держпродспоживслужби;
- копію довідки про відкриття поточного рахунка, видану банком (суб’єкти господарювання);
- копію довідки або договір про відкриття рахунка в банку (фізичні особи);
- копію паспорта громадянина України (фізичні особи);
- довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у паперовій або електронній формі (суб’єкти господарювання);
- копію звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма 24-сг) на останню звітну дату на момент подання документів (суб’єкти господарювання, які є юридичними особами);
- довідка, видана органом місцевого самоврядування, про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості наявних бджолосімей на останню звітну дату на момент подання документів (фізичні особи та фізичні особи – підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства).

Органи місцевого самоврядування до 10 жовтня складають відомість фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації за бджолосім’ї (далі — відомості на отримання дотації за бджолосім’ї), за формою, встановленою Мінекономіки, та подають в Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації.

Підставою для внесення до відомості на отримання дотації за бджолосім’ї є реєстрація потужності фізичної особи або суб’єкта господарювання, які є власниками бджолосімей, у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.
Департамент узагальнює протягом десяти робочих днів дані з відомостей та подає до Мінекономіки зведену відомість про нарахування сум дотацій за бджолосім’ї за встановленою ним формою.

Крім дотацій за бджолосім'ї цією Постановою передбачена державна допомога за наступними напрямами:

??Відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів - надається юридичним особам та фізичним особам-підприємцям незалежно від організаційно-правової форми та форми власності за закуплені ними вітчизняні або імпортовані племінні тварини, бджоли, сперму та ембріони у розмірі – до 50 % вартості (без податку на додану вартість), але не більше ніж:
- за племінні телиці, нетелі, корови – 31 500 грн за голову;
- за племінні свинки та кнурці– 10 000 грн за голову;
- за племінні вівцематки, барани, ярки – 11 000 грн за голову;
- за сперму бугаїв/кнурів – 100 грн за дозу (не більше 3-х доз на голову ВРХ та 5 доз на голову свиней), сексована – 300 грн за дозу не більше 1-ї дози на голову;
- бджоли – бджолопакети – 500 грн, бджоломатки – 100 грн;
- за ембріони ВРХ – 500 грн. за одну штуку.
Всі необхідні документи подаються до 10 жовтня до комісії Мінекономіки .
Часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів здійснюється на безповоротній основі один раз на рік.

??Відшкодування вартості тваринницьких об'єктів - надаватиметься юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичним особам-підприємцям у тому числі сімейним фермерським господарствам, що провадять діяльність у галузі тваринництва у розмірі – до 30 % вартості (без урахування податку на додану вартість).
Заявка та документи подаються до 15 жовтня поточного року до комісії Мінекономіки.

 

??Компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів - надаватиметься тільки тим суб’єктам господарювання, які отримували таку компенсацію у 2018 - 2019 роках у розмірі 25 % обсягу залучених кредитних коштів на період кредитування до 5 років.
Заявка та документи подаються до 15 жовтня поточного року до комісії Мінекономіки.

Відео