Новини

СОК "Ягідний рай" - позитивний досвід роботи в галузі ягідництва

На Хмельниччині вирощування ягід стає реальним сектором АПК. Це важливий напрямок для країни зточки зору створення робочих місць і розвитку технологій, який формує нехай сезонну, але зайнятість населення і показує тенденції до щорічного приросту показників.

В останні роки виробництво ягід почало зростати. Ця галузь виробництва є досить привабливою для інвесторів.

Сьогодні ознайомилися з діяльністю сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Ягідний рай», який протягом двох років активно працює на території Дунаєвецького району. Кооператив заснували понад два десятки жителів громади, виявивши бажання спільно займатись ягідництвом на своїх присадибних ділянках. З часом додалися нові учасники – люди, які надихнулися позитивним досвідом роботи своїх односельчан.

Розпочав свою діяльність кооператив за підтримки агрохолдингу Континентал Фармерз Групп. Згодом ягідникам вдалось привернути увагу та заручитись допомогою Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Допомога іноземних інвесторів включає в себе не лише фінансову та технологічну підтримку, а й проведення різноманітних навчальних семінарів.

Кооператив має гарні перспективи розвитку, поповнюється новими членами та, відповідно, збільшує свої площі насаджень та дохід. В минулому сезоні, члени кооперативу за десять днів збору урожаю малини отримали приблизно по 30-35 тисяч гривень на сім’ю. В цьому році уже укладено договір співпраці з ТДВ «Сатанівський консервний завод».

«Кооператив «Ягідний рай» є чудовим прикладом, як можна згуртовано працювати на власних земельних ділянках і отримувати досить високий фінансовий дохід. Це можливість бути поруч із сім’єю, відмовитися від заробітчанства та отримувати фінансовий достаток у себе на Батьківщині.

В Хмельницькій області під ягідними культурами перебуває загалом 749 га, в тому числі: суниця- 232 га; смородина - 246 га; малина- 177 га та інші 45 га. З метою розвитку галузі діє державна програма підтримки розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства, в переліку програми підтримки передбачено відшкодування часткової вартості садивного матеріалу, встановлення систем краплинного зрошення та ін. Сподіваюся, що надалі зупиниться негативна тенденція щодо скорочення площ багаторічних насаджень і галузь ягідництва та садівництва буде активно розвиватися» - Олег Омелянюк.

Відео