Новини

Проведено онлайн семінар з питань взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади Хмельницької області

Останнім часом, у зв’язку з масовим застосуванням на посівних площах сільськогосподарських рослин пестицидів, почастішали випадки масового отруєння та загибелі бджіл. З метою їх мінімізації Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запустило серію проведення онлайн семінарів для пасічників у регіонах. 

Мінекономікою спільно з Департаментом розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА, 14 травня у форматі відео Zoom-конференції проведено онлайн семінар з питань взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади Хмельницької області.

Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Олексій Лисюк, директор Департаменту Олег Омелянюк, начальники управлінь Департаменту Вадим Конончук та Андрій Лакуста, представники ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області, представники органів місцевого самоврядування, пасічницькі асоціації, пасічники, сільгоспвиробники.

Надано пропозиції (алгоритм) щодо взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади для попередженнята недопущення випадків масового отруєння бджіл:

  • Створення реєстру пасік з вказаною кількістю бджолосімей.
  • Створення асоціацій пасічників, або інших громадських організацій на рівні районів, ОТГ.
  • Створення груп пасічників в соціальних мережах (viber, whatsApp, тощо).
  • Висвітлення діяльності груп, асоціацій в засобах масової інформації.
  • Участь у всеукраїнській системі моніторингу та оповіщення «Гранд Експерт», яка працює з 2018 року.
  • Страхування пасік.

Щоб надалі уникнути масової загибелі бджіл, необхідно посилити відповідальність за порушення Законів України: «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди та агрохімікати». Розробити на державному рівні, з урахуванням сучасних технологій більш досконалу систему оповіщення пасічників про обробітки посівів пестицидами, із зазначенням застосовуваного отрутохімікату і місця обробки. Комунікація між аграріями та пасічниками – є основою нормального функціонування роботи з обох сторін.

Потрібно відзначити, що випадки загибелі бджолосімей фіксуються на усій території нашої країни. Ця проблема стає загальнодержавною і для її усунення та підтримки галузі необхідно започаткувати дієву державну програму розвитку бджільництва, яка була б спрямована на розвиток галузі.

Відео