Новини

Важливість протруйників та попередження розповсюдження інсектицидного пилу

Загальновідомий вираз: «Краще лікування – це профілактика». Саме цей девіз взятий на озброєння агровиробниками при підготовці насіння до посіву.

Доведено, що насінням передається більш ніж 60 % різноманітних фітопатогенів, а посів інфікованим насінням стає причиною розповсюдження захворювань на вегетуючих рослинах. Крім того, зараженість грунту різними патогенами також дуже висока. Чисельними дослідженнями встановлено, що найбільше рослини гинуть у фази від посіву до сходів від захворювань та шкідників. Проросткам потрібний надійний захист саме на початкових етапах розвитку.

Отже, біля 30 % збереженого врожаю – це результат протруювання. Кожна насінина повинна дати здорову рослину та повноцінний врожай. Тому протруювання насіння є обов’язковим елементом технологій вирощування сільськогосподарських культур. Основна маса насіння сільськогосподарських культур обробляється фунгіцидними протруйниками і тільки біля 30 % - додатково ще й інсектицидними.

Як запобігти утворенню інсектицидного пилу?

  • Недостатня стійкість до стирання протруєного насіння було визнано ключовою причиною виникнення пестицидного пилу під час посіву. Тому кожен виробник перед тим, як розпочати протруювання насіння повинен переконатися, що насіння ретельно очищене від домішок та інших частинок (лусок, пилу тощо). Якщо в насінні присутні сторонні матеріали, провести доочистку і лише після цього розпочинати протруювання.
  • Не менш важливим за використання очищеного насіння є використання якісного протруйника, який може забезпечити рівномірне покриття насіння. Більшість сучасних препаратів нового покоління в своєму складі вже містять компоненти, які забезпечують утворення захисної полімерної плівки, що мінімізує пильність. Якщо в складі протруйника відсутній такий компонент, то рекомендується використовувати новітні покриття, які б максимально захищали нанесений на насіння протруйник від стирання. Такі дії є важливими заходами для запобігання утворенню пилу.
  • Також допоможе запобігти утворенню пилу внесення змін до конструкції пневматичних сівалок, обладнавши їх додатковим пиловловлювальним обладнанням: викид пилу може бути зменшений на 90% відповідним дефлектором та технологією спрямування вихідного повітря на землю.
  • Посів, по можливості, необхідно проводити в період, коли відсутній сильний вітер. По аналогії з вимогами до внесення пестицидів обприскувачами - до 10 години ранку або з 18 до 22 години вечора.

Відео