Новини

Успішне вирощування соняшнику

Соняшник — одна з найбільш поширених та найважливіших олійних культур у всьому світі.
 
Соняшник, в порівнянні з іншими олійними культурами, забезпечує найбільший вихід олії з одиниці площі, а виробництво його є рентабельним у всіх зонах вирощування. Це пояснюється, насамперед, сприятливими ґрунтово-кліматичними умовами та низькою собівартістю обробки землі.
 
Насіння соняшнику містить 50-54 % жиру з високими їстівними та смаковими якостями, 16-19% білка, вихід олії становить майже 47%. При перероблюванні насіння отримують також шрот та макуху, що є цінним кормом у тваринництві. Окрім того, соняшник є чудовою медоносною культурою, також його використовують, як зелене добриво або навіть як декоративну квітку.
 
Україна входить в число країн-лідерів з виробництва і постачання соняшника та соняшникової олії.
На Хмельниччині соняшник займає одне із лідируючих позицій в структурі посівних площ. Наприклад, у цьому році агроформування планують посіяти майже 150 тис. га цієї культури, що становить 12% посівних площ і на 10 тис. га більше показників минулого року. Аграрії Хмельниччини протягом 3-х останніх років отримують найвищі показники урожайності цієї культури в державі, а саме 30-33 центнери з кожного гектара. Крім того, ця культура має попит на ринку сільгоспкультур і при високій рентабельності (до 30%) щорічно приносить господарям стабільні прибутки. Але щоб урожай виправдав очікування, а витрати на посівний матеріал окупилися, необхідно дотримуватись технологічних вимог до сівозміни, так і своєчасного внесення добрив і мікроелементів. Важливо щоб сорти та гібриди соняшнику були підібрані з урахуванням регіону вирощування. Нехтування технологіями призводить до накопичення в полях великої кількості збудників хвороб, шкідників та бур'янів. Системний підхід – гарантія успішного результату.

Відео