Новини

Посівна кампанія - 2020: Аграрії Хмельниччини приступили до сівби ярих культур

З настанням сприятливих погодно-кліматичних умов та оптимальних строків агроформування всіх форм власності Хмельницької області приступили до сівби ранніх ярих зернових культур.

Згідно очікуваної структури посівних площ названі культури займуть 108,8 тис. га(9%)посівів,знихнайбільшу кількість– 83,7 тис. гавідведено під ярий ячмінь.

Станом на 26 березня ранні зернові культури посіяні на площі 55 тис. га– це 51% до наміченого. Зокрема: ярий ячмінь посіяно на площі 44,3 тис.га (53%), яра пшениця – 6,1 тис. га (79%), овес – 2,3 тис. га (52%), горох – 2,3 тис. га (32%).

Крім цього, на площі близько 5 тис. га висіяні багаторічні трави.

«Незважаючи на складну ситуацію в країні, господарства Хмельниччини планують до 1 квітня завершити сівбу ранніх зернових культур у повному обсязі та приступити до посіву пізніх культур, таких як соняшник, соя, кукурудза на зерно, цукрові буряки, які займуть 575 тис. га – це 48% у структурі посівних площ. Всього ярих культур урожаю 2020 року планується до висівання на площі понад 820 тис. га», - зауважив директор Департаменту Олег Омелянюк

Запровадження надзвичайної ситуації на території всієї України не передбачає обмеження вільного руху товарів. Наразі аграрії забезпечені усіма необхідними матеріально-технічними ресурсами для проведення посівної кампанії (насіння, ЗЗР, мінеральні добрива, паливо-мастильні матеріали тощо). Посівна - 2020 розпочалася згідно з графіком.

 

Рекомендації щодо проведення комплексу весняно-польових робіт

Погодні умови зимових місяців на Хмельниччині зумовили значний недобір вологи порівняно з середньо багаторічними даними, тому стратегію проведення всього комплексу весняно - польових робіт у цьому році диктує лімітуючий фактор – волога. Ситуація, що складається на сьогодні із вологозабезпеченням майбутнього врожаю вимагає максимально відповідного реагування з боку аграріїв з метою недопущення непродуктивних втрат вологи, яка у верхніх шарах ґрунту є ще цілком достатньою.

За умов різких перепадів температур та її стрімкого наростання в квітні-травні відбувається широке розтріскування поверхні ґрунту, формуючи тріщини шириною до 10 мм і оголюючи вузол кущіння та кореневу систему. Тому, основним заходом повинно стати затримання вологи шляхом боронування. Разом з тим, отримання ефекту від боронування дуже обмежене в часі, оскільки від стану ґрунту, коли боронування неможливе через надмірну вологу до стану коли зуб борони вириває грудочки часто разом з рослинами, на практиці проходить 1,5-2 дні. Головні вимоги до боронування мають бути наступними: максимальна ширина захвату, мінімальне пошкодження рослин, особливо, конусу наростання та кореневої системи.

 

Крім того, маємо вкрай незадовільну фітопатологічну ситуацію. Практично вся група зимуючих бур’янів переросла, спостерігається активне ураження озимих культур  септоріозом, борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, кореневими гнилями, очікується ранній вихід шкідників з місць перезимівлі. Тому, необхідно провести весь комплекс робіт по догляду та боротьбі з шкодо чинними об’єктами.

Відео