Новини

Галузь бджільництва - вагома складова аграрної галузі України

У форматі відеоконференції відбувся форум на тему «Розвиток галузі бджільництва» з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

У Хмельницькій селекторній студії були присутні заступник голови ОДА Олексій Лисюк, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк, члени ГО пасічників у Хмельницькій області, працівники Держпродспоживслужби та Департаменту агропромислового розвитку.

В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

Під час наради надано роз’яснення нормативно-законодавчої бази в галузі бджільництва та застосування засобів захисту рослин.

Насамперед необхідне посилення на законодавчому рівні контролю за обігом пестицидів, використання ЗЗР з метою запобігання отруєння бджіл та збереження довкілля. Важлива ефективна комунікація між пасічниками та агровиробниками.

Галузь бджільництва є вагомою складовою аграрної галузі України і значною статтею аграрного експорту. У 2019 році обсяг експорту меду склав 55,7 тис. тонн, за останні роки збільшилося постачання цієї продукції до ЄС у 9,5 разів.

Готуються зміни у законодавстві, які спрямовані на боротьбу з фальсифікатом, забезпеченням простежуваності виробництва, захисту рослин, спрощення процедури реєстрації пасік та інше. Планується вдосконалення Закону України «Про бджільництво».

В рамках бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгоспвиробників» передбачено підтримку галузі бджільництва за напрямами: компенсація вартості племінних бджолопакетів та бджоломаток – до 50 % вартості, але не більше ніж 500 грн за бджолопакети і 100 грн за бджоломатки. Також власникам пасік, з кількістю бджолосімей від 10 до 300, надаватиметься спеціальна бюджетна дотація у розмірі 200 грн на бджолосім’ю.

Рекомендовано провести інформаційні наради у районах, щоб максимально встановити комунікацію між державними органами влади, пасічниками та агровиробниками.

Відео