Новини

Сімейні фермерські господарства: нові можливості для розвитку

Починаючи з 2016 року законодавством України передбачено можливість створення та функціонування сімейних фермерських господарств. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» від 19 червня 2003 р. фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, зокрема в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Сімейним фермерським господарствам надається підприємницький статус; можливість легального продажу продукції; пільговий порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; право на пенсію.

Представники сімейного фермерського господарства, крім офіційного виробництва, стають платниками єдиного податку четвертої групи за умови обов'язкової відповідності всім критеріям:

  • виключно вирощування, збирання, вилов, переробка, вигодовування сільськогосподарської продукції та її продаж;
  • ведення господарської діяльності (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використання праці найманих працівників;
  • членами фермерського господарства фізичної особи-підприємця можуть бути тільки члени його сім'ї (відповідно до  Сімейного кодексу України);
  • розмір сільськогосподарських угідь/земель чи водного фонду повинен бути не менше 2 га і не більше 20 га.

 

Олег Омелянюк директор Департаменту агропромислового розвитку про створення та реєстрацію сімейних фермерських господарств у Хмельницькій області:

«В кінці 2019 року запущено механізм реєстрації сімейних фермерських господарств як фізичних осіб-підприємців. Тепер вони можуть обирати спрощену систему оподаткування — єдиний податок 4 група.  Виплати стартують вже цього року. На відшкодування ЄСВ з Державного бюджету передбачено 50 млн гривень.

Сьогодні в області вже офіційно зареєстровано три сімейних фермерських господарства в молочному скотарстві. Девять фермерських господарства сімейного типу з виробництва молока - працюють над реєстрацією господарств.

Також, задля підтримки розвитку сімейних фермерських господарств, Департаментом винесено на розгляд сесії обласної ради, яка відбудеться 25 березня поточного року, зміни до Порядку відшкодування коштів обласного бюджету за напрямком «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)». У новому порядку збільшено потужність тракторів з 30 до 50 к.с., які підлягають частковому відшкодуванню та розширено напрямки фінансової підтримки, крім обладнання молочарського напряму включено технологічне обладнання різногалузевим сімейним фермерським господарствам та фізичним особам-підприємцям, що обробляють сільськогосподарські угіддя площею до 20 гектарів.»

Відео