Новини

Планується запровадження нових напрямків держпідтримки аграріїв на 2021-2023 роки

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з аграрним комітетом обіцяють на початку липня анонсувати план державної підтримки на 2021-2023 роки. Щоб всі потенційні одержувачі чітко розуміли, на що їм розраховувати в наступному трирічному бюджетному циклі.

Також повідомляється про можливі нові напрямки державної підтримки аграріїв на 2021 р., а саме: агрострахування і переробки сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо, що 19 лютого на засіданні Кабінету міністрів України прийнято постанову, якою визначаються напрями підтримки аграріїв у 2020 році за програмою 1201150 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників». Для реалізації цієї програми у Державному бюджеті закладено 4 млрд грн.

Зазначається, що уряд планує спрямувати 1 млрд грн на підтримку розвитку тваринництва та переробку сільгосппродукції.

Згідно з проектом постанови Кабінету міністрів, із коштів за цим напрямом, зокрема, планується компенсувати вартість введених у дію близько 50 тваринницьких ферм і комплексів, а також вартість будівництва п'яти тваринницьких об'єктів за рахунок залучених кредитних ресурсів у 2018-2019 роки.

У документі зазначено, що на часткову компенсацію вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва буде виділено 1 млрд грн. Водночас, згідно з пояснювальною запискою, в 2019 році за цим напрямом 9,5 тис. сільгосптоваровиробників купили 26,07 тис. од. техніки та обладнання на загальну суму 5,8 млрд грн.

На напрям фінансової підтримки заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів планується спрямувати 1,2 млрд грн, що, за підрахунками уряду, дасть змогу здешевити кредити загальним обсягом понад 15,5 млрд грн, зокрема 7,2 млрд грн — короткострокові кредити, 8,3 млрд грн — середньострокові та довгострокові.

Для фінансової підтримки розвитку фермерських господарств буде виділено 185 млн грн, для розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства — 400 млн грн. Ще 215 млн грн планується спрямувати сімейним фермерським господарствам додаткової фінпідтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб.

Уряд у 2020 році планує обмежити державну підтримку аграріїв на рівні 50 млн грн на одного суб'єкта з урахуванням пов'язаних осіб.

Відео