Новини

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА: Питання, які найчастіше задають та відповіді на них

Я землевласник

 ЧИ ОБОВ'ЯЗКОВО Я МАЮ ПРОДАТИ ПАЙ?

Ні, не обов'язково. Власник паю сам вирішує, продавати свою землю, чи ні. В Україні давно існує ринок житла – але це не  означає, що кожен власник квартири  обов'язково має її продати.

 КОМУ Я МОЖУ ПРОДАТИ ЗЕМЛЮ?

Громадянину України або юридичній особі, яка зареєстрована в Україні. До 2024 року є обов'язкова умова до юридичних осіб, які хочуть купити землю – їхніми бенефіціарними власниками також мають бути українці.

 ЗА ЯКОЮ ЦІНОЮ Я МОЖУ ПРОДАТИ ЗЕМЛЮ?

Законодавство України не встановлює межу ціни. Це справа домовленості між покупцем та продавцем.

 ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ?

- Паспорт та ідентифікаційний код

- Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки

- Документи на право власності (свідоцтво про право власності на земельну ділянку, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або державний акт)

- Витяг з Державного земельного кадастру

Важливо: на документі, що підтверджує право власності на ділянку, має бути  її кадастровий номер. Якщо він відсутній, його необхідно присвоїти.

 ЯК ПРИСВОЇТИ КАДАСТРОВИЙ НОМЕР?

Треба звернутися до землевпорядної організації, яка має в штаті не менше двох інженерів землевпорядників, для створення обмінного файлу. Організація може бути як державною, так і недержавною, і обов'язково мати у своєму штаті не менше двох інженерів-землевпорядників. Обмінний файл формується на підставі технічної документації з землеустрою по встановленню меж земельної ділянки. Землевпорядна організація передає до відділу Держгеокадастру заяву власника земельної ділянки про присвоєння кадастрового номера та необхідні документи, в тому числі обмінний файл. Згодом землевласник отримує витяг із Державного земельного кадастру із кадастровим номером.

 КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ДЛЯ УКЛАДАННЯ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ?

До місцевого нотаріуса.

 ЯК ЗНАЙТИ ПОКУПЦЯ НА ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ?

У будь-який зручний для вас спосіб. Наприклад, дати оголошення про продаж у газеті або в інтернеті. Або запропонувати землю тим особам, які вже господарюють у регіоні, де знаходиться пай. Контакти цих осіб можна отримати у  відповідних Департаментах агропромислового розвитку.

 ЧИ МОЖНА ПРОДАТИ ЗЕМЛЮ, ВІДДАНУ В ОРЕНДУ?

Так, можна. Але ваш орендар має переважне право на придбання. Щоб продати земельну ділянку іншій особі, ця особа повинна запропонувати більш високу ціну, яку орендар відмовиться платити.

 ЧИ МОЖУ Я ПРОДАТИ ЧАСТИНУ ЗЕМЛІ?

Можете, але після певної підготовки. Справа в тому, що земельна ділянка має три ключові характеристики: кадастровий номер, площу та адресу. Самостійно їх змінювати не можна. Проте можна здійснити поділ землі, зареєструвати окремі ділянки, а вже потім – продати одну з них.

 Я  УСПАДКУВАВ ДІЛЯНКУ РАЗОМ З РОДИЧАМИ. ЯК ПРОДАТИ МОЮ ЧАСТИНУ?

Кожен спадкоємець може продати свою частку, але інший  спадкоємець  має переважне право на її придбання. Щоб продати земельну ділянку іншій особі, вона має запропонувати більш високу ціну.

 ЯКІ ПОДАТКИ Я СПЛАЧУ В РАЗІ ПРОДАЖУ ЗЕМЛІ?

- Державне мито – 1% від оцінки

- Військовий збір – 1,5% від оцінки

Якщо ви володієте ділянкою менше трьох років, або в цьому році вже укладали договір купівлі-продажу нерухомого майна (іншої земельної ділянки, квартири, будинку), вам треба буде додатково сплатити податок з доходів фізичних осіб в розмірі 5% від оцінки.

 ЧИ ЗМОЖУ Я ПОДАРУВАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ?

Так, зможете. Планується дозволити дарування близьким родичам: батькам, дітям, братам,

 

Я орендар

 ЧИ ПРИПИНЯЄТЬСЯ ДІЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ПІСЛЯ ПРОДАЖУ ЗЕМЛІ?

Ні, не припиняється. За виключенням випадку, коли в тексті договору оренди прописана така умова.

 ЧИ ТРЕБА БУДЕ ПЕРЕОФОРМЛЮВАТИ ДОКУМЕНТИ НА ОРЕНДУ В РАЗІ ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ?

Ні. Перехід прав та обов'язків відбудеться автоматично.

 ЧИ МАЮ Я ПРІОРИТЕТ ПРИ ВИКУПІ ЗЕМЛІ?

Так, маєте. Землевласник може продати земельну ділянку іншій особі лише у тому випадку, якщо ця особа запропонує більш високу ціну, яку ви відмовитеся платити.

 ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО ОРЕНДАРЯ?

Землевласник зобов'язаний письмово повідомити вам про намір продати ділянку, вказавши її ціну та умови продажу. Якщо на аукціоні ви та інший учасник запропонуєте однакову ціну, пріоритет матимете ви. При посвідченні договорів відчуження землі нотаріуси перевірятимуть дотримання переважного права. Не допускається внесення землі до статутного капіталу без вашої згоди.

 У ЯКИХ ВИПАДКАХ ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО ОРЕНДАРЯ НЕ ДІЯТИМЕ?

Земля може бути відчужена без вашої відмови від переважного права лише у двох випадках: дарування особам 1 та 2 ступеня споріднення та звернення стягнення на предмет іпотеки банком.

 ЯК  ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ?

Припинення договору оренди шляхом його розірвання можливе шляхом двосторонньої домовленості або за рішенням суду. Для реалізації останнього варіанту потрібний факт порушення орендарем умов  договору – наприклад, систематичне порушення строків оплати за оренду або використання землі не за цільовим призначенням.

 

Я хочу купити землю

 ЯКІ УМОВИ ВИСУВАЮТЬ ДО ПОКУПЦЯ ЗЕМЛІ?

Покупець повинен бути громадянином України або юридичною особою, створеною в Україні. До 1 січня 2024 року не допускається придбання юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особами без громадянства, юридичними особами, створеними за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземними державами, права власності на:

- земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності,

- земельні ділянки, які перебувають у приватній власності і призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва,

- земельні ділянки, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства,

- земельні частки (паї).

 ЧИ ДОЗВОЛЯТЬ КУПУВАТИ ЗЕМЛЮ КОМПАНІЯМ З ІНОЗЕМНИМ КАПІТАЛОМ?

До 2024 року це буде неможливо.

 ЯК ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ ЦІНА?

Держава не диктуватиме ціну землі: вона буде предметом домовленості покупця  та продавця.

 ЯК КУПИТИ ЗЕМЛЮ?

Ділянку можна знайти самостійно. У такому разі для придбання земельної ділянки необхідно домовитися з продавцем про всі найважливіші умови майбутнього договору купівлі-продажу, зокрема про ціну купівлі, порядок розрахунків, розподіл витрат на укладення договору.

Також можна обрати пай, який виставлено на продаж на сайті https://prozorro.sale/. Після цього необхідно зареєструватися на одному з електронних майданчиків, подати заяву на участь в аукціоні через  особистий кабінет на майданчику, сплатити гарантійний та реєстраційні внески, подати цінову пропозицію на торги, взяти участь в аукціоні і перемогти. Далі необхідно укласти договір купівлі-продажу та оплатити вартість земельної ділянки.

 ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ?

Для укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки у покупця та продавця обов'язково повинні бути:

- паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер)

- звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки

- документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку, АБО Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, АБО Державний акт)

- витяг з Державного земельного кадастру

Потрібно перевірити, чи зазначено у документі, що підтверджує право власності на земельну ділянку, її кадастровий номер. Його наявність є обов'язковою умовою для укладення договору купівлі-продажу. Якщо кадастровий номер відсутній, його необхідно буде присвоїти (це може зробити продавець).

 ЧИ МАТИМУ Я РІВНІ УМОВИ З ІНШИМИ ПОКУПЦЯМИ?

Існуватимуть декілька категорій осіб, які матимуть переважне право викупу певної ділянки. Наприклад, це спадкоємці, які успадкували одну ділянку на декількох осіб. Або орендатор, який уклав із власником договір оренди до продажу землі. У цих випадках ви можете запропонувати вищу ціну, аніж запропонували особи з пріоритетним правом.

 Я – ФЕРМЕР. ЯК Я ЗМОЖУ КОНКУРУВАТИ З ВЕЛИКИМИ КОМПАНІЯМИ?

Уряд та депутати готують для фермерів спеціальну програму підтримки, яка запрацює з 2020 року.  Зокрема, держава планує  компенсувати частину відсоткової ставки  за кредитами, взятими фермерами під купівлю землі. Під цю програму підтримки виділено 4,4 млрд  грн. у 2020 році. При залученні сільгоспвиробником кредиту під  20%, після компенсації  облікової  ставки, кредит йому коштуватиме всього 3%, що є цілком європейським рівнем та дешевшим, ніж орендна плата, яку господарство вже платить.

Також фермерам надається право на викуп земель, які надані їм на праві постійного користування чи довічного успадкованого володіння у розстрочку  на 5 років.

Але! Отримати допомогу від держави зможуть господарства, які мають зрозумілу і прозору фінансову звітність та прозору корпоративну структуру, а також не мають заборгованості перед бюджетом зі сплати податків.

 

Мені просто спитати

 КОЛИ ЗЕМЛЯ ПОЧНЕ ПРОДАВАТИСЯ?

1 жовтня 2020 року.

 ЧИ БУДУТЬ ШВИДКО РОЗПРОДАНІ УСІ СІЛЬГОСПУГІДДЯ УКРАЇНИ?

Ні. Про це свідчить  досвід інших країн. У сусідній Молдові мораторію немає, і там продається не більше 3% сільськогосподарських угідь на рік. Власники паїв самі вирішуватимуть, продавати свою землю, чи ні. В Україні давно існує ринок житла – і усі кватири не були розпродані за короткий час.

 ЧИ СКУПЛЯТЬ УСЮ УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ 2-3 ОЛІГАРХИ?

Ні. Закон передбачає заборону одній особі володіти більше 0,5% сільськогосподарської землі в межах всієї України, більше 8% у межах області, або більше 35% в межах об'єднаної територіальної громади (ОТГ).

 ЧИ СКУПЛЯТЬ НАШУ ЗЕМЛЮ ІНОЗЕМЦІ?

Українську землю зможе купити тільки український громадянин або компанія, створена в Україні. До 2024 року вводиться додаткова умова до юридичних осіб, які хочуть купити землю: їх кінцевими власниками мають бути лише українці.

 ЯК ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВІЛЬНОГО ОБІГУ ЗЕМЛІ ВПЛИНЕ НА СЕЛО?

Реформа спрямована на  забезпечення прав громадян України, усунення тіньового обробітку земель та створення стимулів для розвитку аграрного сектору. Зараз частина землі знаходиться в тіньовому обробітку. Це означає, що до громад не приходять податки на доходи фізичних осіб та на землю. Після реформи саме громада буде розпоряджатися сільськогосподарськими землями, розташованими в її межах. Тобто вся земля за межами села, якщо вона не є приватною, стає власністю громади цього села. На гроші від оренди або продажу частини земель громади аграріям, можна буде будувати  дороги, школи, лікарні, або реалізовувати інші важливі для місцевих мешканців проекти.

Відео