Новини

Обговорено ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ НА 2020 РІК

Сьогодні, 19 лютого в рамках проведення селекторних нарад під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького відбулася онлайн – нарада з регіонами, на якій було обговорено програми підтримки агропромислового комплексу на 2020 рік.

У засіданні взяли участь радник голови ОДА Олексій Лисюк, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк, директор Хмельницького регіонального відділення фонду підтримки фермерських господарств Неля Цибулько, директор ТОВ «Нові аграрні технології » Іван Ізбінський та спеціалісти Департаменту.

Під час наради Тарас Миколайович зазначив, що у Державному бюджеті на державну підтримку АПК - 2020 передбачено видатки на суму - 4,2 млрд грн.


 

 

На підтримку шляхом здешевлення кредитів пропонується виділити суму у розмірі 1,2 млрд грн. Це надасть доступ с/г виробникам до пільгових кредитів та зменшить їх вартість до 5 %. Кредити виділятимуться на придбання землі, поточні та капітальні інвестиції та на розвиток тваринництва. Для оптимізації програми підтримки та забезпечення прозорості буде запроваджене обмеження за кредитами - до 15 млн грн на 1 суб'єкта в тваринництві, до 5 млн грн – на 1 суб'єкта на придбання землі та інші види кредитів; один клієнт – 1 уповноважений банк; компенсація не надаватиметься учасникам програми «Доступні кредити 5,7,9 %».

На підтримку галузі тваринництва закладено1 млрд грн. Держава з метою гарантування виконання взятих на себе зобов’язань продовжуватиме відшкодовувати вартість об’єктів, профінансованих за рахунок залучених банківських кредитів. Модель підтримки передбачатиме відшкодування вартості племінних (генетичних) ресурсів, тваринницьких об’єктів та надаватиме дотацію за наявні бджолосім’ї.

 

На здешевлення компенсації техніки та обладнання вітчизняного виробництва буде виділено 1 млрд грн. У рамках програми планується відшкодування обсягів підтримки не виплачених у 2019 році.

На програму розвитку фермерства та кооперативів планується спрямувати 400 млн грн. Держава продовжуватиме частково компенсувати витрати, пов’язані з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (10 млн грн.), та надаватиме фінансову підтримку сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам (30 млн грн.) з метою збільшення кількості об’єктів місцевої переробки сільськогосподарської продукції та зростання рівня зайнятості сільського населення.

На підтримку галузі садівництва, виноградарства та хмелярства планується спрямувати 400 млн грн. Держава продовжуватиме частково компенсувати вартість закладення плодово-ягідних культур, винограду та хмелю, будівництва холодильників та об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції, придбання ліній товарної обробки плодів, обладнання для висушування фруктів. Передбачається компенсація вартості насаджень в межах до 90% та об'єктів зі зберігання та переробки – до 30%, розподіл виплат на паритетних засадах 1 раз на рік, обмеження розміру підтримки – до 50 млн грн одному суб’єкту з урахуванням пов’язаних осіб.

 

 

 

Також, під час діалогу з регіонами було озвучено, що початок виплати кредиторської заборгованості по бюджетних програмах державної підтримки, що зареєстровані у Державній казначейській службі України станом на 01.01.2020 року планується розпочати у квітні місяці поточного року (до Департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА неодноразово звертаються по даному питанню).

Крім того, було наголошено, що в цьому році до кінця червня – початку липня місяця Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України будуть анонсовані програми Державної підтримки агропромислового комплексу на 2021-2023 роки.

Відео