Новини

Про органічне виробництво на Хмельниччині та відкриття реєстрів для впровадження ринку органічного виробництва

Продукт з відміткою «Органічний», що це? Це дійсно якісна продукція, яка немає нічого спільного з хімічно-гібридними складовими чи все таки вдалий маркетинговий хід, який використовують недобросовісні товаровиробники, задля збільшення попиту та ціни на товар?

Щоб такі сумніви не виникали, для захисту покупців та виробників дійсно органічної продукції 12 лютого Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу та затвердив порядок ведення реєстрів, а саме: Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції; Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції; Державного реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

Ведення реєстрів відбуватиметься у вільному доступі, що надасть можливість громадянам, суб’єктам ринку органічної продукції та іншим зацікавленим особам отримувати актуальну та достовірну інформацію стосовно:

  • виробників органічної продукції;
  • органів сертифікації, що мають право на проведення сертифікації органічного виробництва;
  • наявності органічного насіння і садивного матеріалу.

Цими базами даних зможуть користуватись всі учасники ринку для здійснення своєї господарської діяльності.

Олег Омелянюк директор Департаменту агропромислового розвитку про органічне виробництво у Хмельницькій області:

«За даними нашого Департаменту на сьогоднішній день в області функціонує 24 підприємства, сертифікованих на право органічного виробництва за різними напрямами діяльності, зокрема:

  • вирощування сільськогосподарських культур, в т.ч. плодів,
  • розведення тварин,
  • збір дикоросів.

Органічні методи господарювання покращують стан ґрунту та його родючість. Боротьба з бур’янами, шкідниками і хворобами проводиться без застосування токсичних пестицидів, оберігаючи тим самим земельні і водні ресурси від забруднення токсичними сполуками. Обов’язкове застосування сівозмін, використання насіння і порід адаптованих до місцевих умов, та відновлення функціонального біорізноманіття - сприяють зміцненню екологічного балансу.

Соціальною перевагою органічного виробництва, є те, що воно має високий потенціал для забезпечення життєдіяльності сільського населення і пожвавлення роботи дрібних фермерських господарств. Разом зі зростанням органічного сектора зростатиме і працевлаштування місцевого населення, оскільки, органічне землеробство менш механізоване і потребує більше ручної праці.

Зацікавленість підприємств нашої області, щодо ведення органічного сільського господарства, поширюється, оскільки землеробство не порушує екологічність навколишнього середовища та дозволяє отримати високоякісну продукцію для харчування». 

Відео