Новини

Розглянуто можливі шляхи виведення вантажних залізничних станцій із статусу "малодіяльні"

Сьогодні відбулася селекторна нарада в режимі відео зв’язку під керівництвом заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького.

На порядку денному розглядалося питання щодо малодіяльних залізничних станцій з відвантаження сільськогосподарської продукції.

В Хмельницькій студії участь в засіданні взяли перший заступник голови ОДА Роман Примуш, радник голови ОДА Олексій Лисюк, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук, оператори ринку, що мають статус малодіяльних залізничних станцій, голови ОТГ та РДА, на території яких розташовані дані станції та інші запрошені.

Під час діалогу р регіонами було заслухано керівництво станції « Наркевичі» та голову Наркевицької ОТГ Любов Гулу.

«Залізнична станція «Наркевичі» веде сезонний характер роботи, користуються її послугами ТОВ «Наркевицький цукровий завод» під час сезонну цукроваріння та ТОВ «Волочиськ Агро» для сезонного завозу добрив. У зв’язку з тим, що Укрзалізниця проводить розрахунок по формулі за кожні пів року - дана станція отримала статус малодіяльної, через що в цьому році недовідправила 1000 вагонів та додатково переплатила за подачу-забирання вагонів 3,5 млн. грн. Недовідправлені вагони перейшли на відправку автомобільним транспортом», - коментує Любов Гула.

 

Аналогічна ситуація склалася і на багатьох інших залізничних станціях.

Тарасом Висоцьким, враховуючи потребу збереження робочих місць та розвиток інфраструктури, було запропоновано розглянути можливість співфінансування роботи малодіяльних залізничних станцій з місцевих бюджетів. Слід зазначити, що дана ініціатива не отримала особливої підтримки від керівників органів місцевого самоврядування, проте посадовцем надано доручення, на прикладі однієї об’єднаної територіальної громади, розробити принцип співфінансування.

По завершенню наради, керівництвом Хмельницької облдержадміністрації було прийнято рішення написати лист до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від Асоціації сільськогосподарських підприємств Хмельницької області з пропозицією переглянути Укрзалізниці механізм визначення діяльності залізничних станцій не за пів року, а за рік, адже це дасть можливість станціям, які працюють посезонно вийти з статусу малодіяльних і не нести додаткові фінансові витрати.

Відео