Новини

Коментар директора Департаменту агропромислового розвитку Олега Омелянюка, щодо вливу погодніх умов на стан сільськогосподарських культур

Через підвищенний температурний режим, нинішню календарну зиму можна вважати унікальною. За відсутності снігового покриву на полях та недостатності опадів, такий перебіг погодних умов упродовж зимового періоду викликає певне занепокоєння у зерновиробників, оскільки при різкому зниженні температури в подальшому існує реальна загроза ушкодження і вимерзання посівів, а нестача вологи на полях може призвести до негативних наслідків уже в першій половині весняно-літньої вегетації озимини. Через тривалу посуху в осінній період не вдалося отримати своєчасні сходи озимих зернових культур і рослини розпочали зимівлю в ослабленому стані.

Проте, впродовж перших двох місяців календарної зими  вагомих причин для ушкодження, а тим більше для загибелі посівів, не спостерігалося, оскільки рослини впродовж більшої частини цього часу не відчували негативної дії низьких температур, в міру були забезпечені вологою і в світлий час доби мали змогу відновлювати процеси життєдіяльності. Особливо це було на користь посівам озимини пізніх строків сівби.

В першій декаді січня на фоні вранішніх густих туманів та незначних опадів продовжував утримуватися підвищений температурний режим. Так, середня температура повітря склала -0,7°С, що було на 3,6°С вище середньої багаторічної норми.

Середня глибина промерзання ґрунту була незначною і знаходилася в межах 4–8 см. Сніговий покрив на полях був майже відсутній, лише в окремих місцевостях його висота не перевищувала 1,0–1,5 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої впродовж декади знижувалася лише до -1,3 °С і не становила найменшої загрози для рослин

В останні дні декади місцями утворився сніговий покрив висотою близько 0,5–1,0 см, який швидко розтанув. Середня глибина промерзання ґрунту становила 4–8 см.

Коментар директора Департаменту агропромислового розвитку Хмельницької облдержадміністрації Олега Омелянюка, щодо вливу погодніх умов на стан сільськогосподарських культур:

« Загалом, погодні умови другої декади січня виявилися сприятливими для озимих зернових культур, але проведений аналіз вмісту продуктивної вологи в ґрунті показав, що її кількість під посівами пшениці озимої за два місяці зимового періоду хоча і суттєво збільшилася, але після окремих попередників була вкрай недостатньою. Причому, це стосувалося як верхніх, так і більш глибоких шарів ґрунту. Найбільше занепокоєння викликали запаси вологи під посівами .

В області цьогоріч озимих зернових культур посіяно на площі 236,4 тис. гектарів, що на 9 тис. га менше минулого року. Озимого ріпаку посіяно – 73,3 тис. га (+0,8 тис. га).

За даними обстежень, станом на 30 січня 2020 року, 60% посівів озимих зернових та 54% ріпаку перебувають у доброму стані, 32% зернових та 36% ріпаку у задовільному стані, 8% озимих зернових та 9% ріпаку у слабкому та зрідженому стані. На всій площі посів проведено в оптимально-допустимі та рекомендовані строки. Агроформуваннями області  розпочато підживлення озимих культур урожаю 2020 року. Станом на 10 лютого 2020 року підживлено 15 тис. га озимини. Маю надію, що погодні умови будуть задовільними для перезимівлі зимуючих культур», - зазначив посадовець.

Відео