Новини

Робоча зустріч із представниками сімейних молочних ферм

Наше завдання – допомогти вам вирішити нагальні проблеми, почути потреби представників селянсько-фермерських господарств та запропонувати спільну позицію, що саме ми можемо зробити для покращення умов роботи, аби вам було комфортно працювати, збільшувати обсяги виробництва та підвищувати якість продукції. Саме з такими словами звернувся голова облдержадміністрації Дмитро Габінет до представників сімейних молочних ферм, які були запрошені сьогодні до спілкування.

До участі в розмові долучилися перший заступник голови ОДА Роман Примуш, радник голови ОДА Олексій Лисюк, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк, Агенції регіонального розвитку Хмельницької області, а також представник проекту із створення сімейних молочних ферм в області, започаткованого ТзОВ “Укрмілкінвест”, Олександр Березюк.

Голова облдержадміністрації наголосив, що розвиток сільського господарства дуже важливий для України. Але особливо значущий він саме для нашої області, бо є основою розвитку нашої економіки, а отже – добробуту її мешканців. Він зазначив, що облдержадміністрація налаштована на усебічну підтримку малих фермерських господарств, аби вони могли працювати легально, сплачувати податки до бюджетів та сприяти економічному зростанню краю.

Під час спілкування учасники зустрічі обмінялися думками щодо проблемних питань та перспектив розвитку на Хмельниччині сімейних молочних ферм, напрямків підтримки, яких потребує ця категорія селянсько-фермерських господарств, обсягу коштів, яких потребують господарства для забезпечення їх розвитку.

Серед основних проблем, про які згадували фермери – неможливість через державні програми підтримки закупити потрібну для них техніку. Наразі вони потребують в основному мінітехніки, зокрема кормозбиральної, яку в Україні практично не виробляють, а підтримка закупівлі техніки закордонного виробництва державними програмами не передбачена.

Оцінюючи обсяги додаткових інвестицій, яких потребуватиме в середньому на рік таке невелике фермерське господарство, Олександр Березюк зазначив, що вони будуть залежати від бізнес-плану, оскільки для розширення господарства та підвищення якості продукції потрібні різні обсяги фінансування. Щодо подальших планів роботи, представник проекту “Укрмілкінвесту” повідомив, що наразі в області в процесі створення перебувають 9 сімейних молочних ферм, з них у 5 – на 90% виконані будівельні роботи.

Дещо проблемним, за його словами, є питання купівлі поголів’я худоби, оскільки є не лише фінансові складнощі, а фізично у достатній кількості відсутня ВРХ, яку можна придбати. Також він додав, що на стадії перевірки перебувають 15 сімей, які хочуть займатися цією справою, а ще близько двох десятків очікують цієї перевірки.

Учасники зустрічі також дійшли згоди щодо необхідності перегляду окремих положень обласної програми з підтримки селянських господарств, а також вивчення та узагальнення досвіду впровадження програм підтримки в окремих ОТГ області з метою поширення його на всю територію області.

Не оминули увагою і можливість залучення ґрантових коштів, зокрема європейських, для подальшого розвитку фермерського руху в області. Допомагатиме їм у цьому Агенція регіонального розвитку Хмельницької області.

Представники фермерів подякували обласній адміністрації за роботу, що проводиться з метою відшкодування коштів СФГ за різними напрямки, а також за організацію зустрічі, адже за їх словами, зазвичай усі питання вирішувалися без їх участі та врахування думки.

За підсумками розмови Дмитро Габінет доручив Департаменту агропромислового розвитку ОДА у стислі терміни узагальнити пропозиції, висловлені під час зустрічі, та розробити відповідний проект щодо внесення змін до обласної програми підтримки фермерства.

За матеріалами Хмельницької ОДА

Відео