Новини

Олег Омелянюк на засіданні колегії Департаменту підвів підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2019 році

28 січня директор Департаменту Олег Омелянюк провів засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації з підведення підсумків роботи агропромислового комплексу Хмельницької області за 2019 рік. Участь у засіданні взяли працівники Департаменту та начальники управлінь, відділів агропромислового розвитку районних державних адміністрацій.

Під час засідання начальники окремих відділів Департаменту доповіли про виконану роботу в агропромисловому комплексі у 2019 році та основні завдання, які поставлені на 2020 рік.

У доповідях було зазначено, що індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-грудень  2019 року по всіх категоріях господарств становить 99,6%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах - 101,2 %, по господарствах населення – 97,0 %.

Обсяг валового виробництва продукції рослинництва за 2019 рік становить 100,2 %.  Негативні погодно-кліматичні умови минулого року призвели до зменшення виробництва картоплі, овочевої і плодової продукції. Разом з тим, високі врожаї основних сільськогосподарських культур дозволили аграріям Хмельниччини не втратити лідируючих позицій у виробництві рослинницької продукції.

Відповідно статистичної звітності   валовий збір зернових культур  по всіх категоріях господарств лише на 50 тис. тонн менше обсягів 2018 року  і становить 3798,2 тис. тонн.  Середня урожайність становить 65,9 ц/га, що практично на рівні попереднього року. Валове виробництво цукросировини, при урожайності 513 ц/га, склало майже 1,4 млн. тонн, а  виробництво цукру – понад 192 тис. тонн.

В порівнянні до 2018 року виробництво картоплі та овочевої продукції  зменшилося. Разом з тим, самозабезпеченість мешканців області в цих видах продукції становить 950 та 220 відсотків.

Озимі  зернові культури  посіяні на площі  майже 240 тис. га,    73 тис. га - озимого ріпаку. Обсяги посіву озимих культур на рівні попередніх. Всі посіви озимих на 90% перебувають у доброму та задовільному стані.

За моніторинговими даними середня заробітна плата штатного працівника (по основному колу звітуючих) у грудні 2019 р. становила 12059 грн, що майже в три рази вище рівня мінімальної заробітної плати, а відносно грудня 2018 року зросла на 25 %.

В області, на сьогоднішній день, вже офіційно зареєстровано три сімейних фермерських господарства в молочному скотарстві. Крім того, вісім фермерських господарства сімейного типу з виробництва молока працюють над реєстрацією господарств. На сьогодні функціонує 15 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, в кінці 2019 року було ще зареєстровано два кооперативи - вівчарського напрямку.

За чисельністю поголів’я  великої рогатої худоби область посідає перше місце в Україні,  корів -  друге, свиней  і птиці– шосте.

Індекс виробництва продукції тваринництва  у 2019 році становить 100,1 %, а індекс виробництва молока у 2019 році склав 102,6 %, і є найвищим у державі.

Олег Тимофійович зазначив, що у 2019 році для підтримки галузі сільського господарства Хмельницької області було надано 287 млн.грн. безповоротної фінансової допомоги державного бюджету, яка була спрямована на :

- підтримку тваринництва - 134,6 млн.грн.;

- підтримка розвитку садівництва-  22,5 млн.грн.;

- підтримка фермерських господарств - 15,8 млн.грн;

- часткову компенсацію відсоткової ставки за банківськими кредитами-  45,3 млн.грн;

- часткову компенсацію вартості техніки (25%) 68,8 млн.грн.

Крім того, через регіональний Фонд підтримки фермерів було надано 3 млн.грн. бюджетних субсидій та 9,5 млн.грн. кредитів.

Також з коштів обласного бюджету за напрямом «Часткова компенсація придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання»  власники особистого селянського господарства отримали виплату часткового відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння в розмірі 70 % вартості придбаного обладнання на загальну суму близько 3 млн. 500 тис. грн.

Усі програми державної підтримки сільського господарства у 2019 році профінансовані.

Завершуючи засідання колегії, Олег Омелянюк подякував керівникам районних управлінь (відділів) за проведену багаторічну роботу, за плідну співпрацю в галузі агропромислового розвитку, побажав не втрачати оптимізму в подальшому. (У зв’язку з проведенням реорганізації районних державних адміністрацій, структурні підрозділи в райдержадміністраціях, які займаються питаннями агропромислового розвитку – ліквідовуються.)

Відео