Новини

Урочиста зустріч на мосту єднання Хмельницької та Тернопільської областей

День Соборності України ввійшов до української історії як велике державне свято. Саме тоді на Софійській площі на багатолюдному зібранні 22 січня 1919 року було урочисто проголошено про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Соборості дав змогу заявити перед усім світом про неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, здійснення віковічних мрій, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Саме тому, в знак поваги до цього свята у різних куточках України влаштовують  живий ланцюг, що символізує державну єдність.

Відзначити цю  визначну  історичну подію , якій сьогодні 101 рік, зібралися жителі та керівники Хмельницької та Тернопільської областей. Також в урочистостях взяли участь представники Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

У супроводі духового оркестру, під державними прапорами, учасники міжобласної акції зустрілися на мості через річку Збруч. Символом єдності України став 50-метровий синьо-жовтий стяг, утворений двома полотнищами, які з’єднали представники делегацій Тернопільщини та Хмельниччини.

 

Обмінявшись традиційно на мосту хлібом-сіллю  та символічним поєднанням двох половин державного стягу,  святкування Дня Соборності продовжилося у с. Гусятині. Біля пам’ятника Незалежності України відбулася урочиста церемонія підняття Державного Прапора України, та молебень з обох областей.

Після покладання квітів до підніжжя монументу керівники областей привітали усіх із святом. Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет наголосив  що український народ завжди пам’ятатиме про тисячі солдат, які загинули боронячи нашу землю на Сході держави, схиливши голови перед тими, хто сьогодні боронить її зі зброєю в руках на передовій, воюючи з нашим зовнішнім ворогом, і побажав усім , незламності духу, єдності на благо рідного краю, миру та процвітання.

Також під час святкування було репрезентовано артбук «Книга єдності». Кожен охочий мав змогу вписати туди свої думки щодо Соборності України.

Після завершення офіційної частини відбувся концерт мистецьких колективів та виконавців. Працювало містечко майстрів, де були представлені  витвори народних майстрів Хмельниччини та Тернопільщини.

Відео