Новини

Обговорено діяльність державних підприємств

Сьогодні  директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк взяв участь у відеоселекторній нараді на тему: «Діяльність державних підприємств», яка проходила під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького.

На сьогоднішній день органом управління державними підприємствами є Фонд державного майна України. На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2019 року уже затверджено 275 актів прийому-передачі держпідприємств. Реформа проводиться у два етапи: перший етап – часткове розпаювання (60%), другий – приватизація залишку землі (40%) та майнових комплексів. Зараз Фондом держмайна України проводиться повний аналіз щодо діяльності підприємств. Загалом приватизація буде тривати приблизно півтора року.

Під час проведення діалогу з регіонами, Тарас Висоцький зауважив, що операційну діяльність державним підприємствам потрібно ще планувати у поточному році.

Напередодні, у Хмельницькій обласній державній адміністрації за участі першого заступника голови облдержадміністрації Романа Примуша та директора Департаменту агропромислового розвитку Олега Омелянюка, було проведено нараду з керівниками держпідприємств нашої області, за підсумками якої сформовано ряд запитань, які озвучив Олег Тимофійович під час відео селектору.

Олег Омелянюк: «Яка ситуація, щодо призначення директорів держпідприємств?»

Тарас Висоцький: «Пропозиції щодо кандидатур на посади директорів надавайте до Фонду Державного Майна України, де інформація буде розглядатися і прийматимуться відповідні рішення».

Олег Омелянюк: «Згідно проведеного  планового аудиту з 2015-2017 рр. Мінагрополітики стало відомо, що порушено факт передачі майна, не передані земельні ділянки, на які оформлені акти в постійне користування з ДП «Агроспецсервіс» на  ДП «СГП «Хмельницьке». На підприємстві  відсутні первинні та бухгалтерські документи, фінансова та статистична звітність. Через це  не з’ясовано причини утворення дебіторської та кредиторської заборгованості, яка на 01.09.2017 р. становила 2 352,99 тис.грн. Згідно даних перевірки Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області  стало відомо, що земельна ділянка, площею 436,2 га, використовується ДП «Агроспецсервіс», про що не звітує до управління статистики. Скажіть будь-ласка,  яке бачення у майбутньому має  Міністерство стосовно ДП «Агроспецсервіс» Славутського району?»

Тарас Висоцький: «Ми детальніше вивчимо дане питання, знайдемо контакти керівництва ДП «Агроспецсервіс» і надамо вам відповідь».

Олег Омелянюк: «В Хмельницькій області є ДП «Хмельницьке» Старокостянтинівського району, земельні ділянки якого залишилися у користування Міністерства оборони України – 2935 га в т.ч. 422 га військового полігону. Земля використовується ТОВ  «Мульті-Аграр Дніпро». ДП має податковий борг 32,5 тис.грн та заборгованість до пенсійного фонду – 60 тис.грн. Тарасе Миколайовичу, скажіть будь-ласка, чи будуть розпайовуватись землі Міністерства оборони України?»

Тарас Висоцький: «Так, є ідеї, в майбутньому, щодо включення до розпаювання і землі Міноборони».

Олег Омелянюк: «У Хмельницькій області 7 державних сільськогосподарських підприємств майже не працюють: земельні ділянки обробляються на різних умовах, а майновий комплекс руйнується. В області є потенційний інвестор, який має бажання взяти в оренду приміщення для розвитку тваринництва. Чи не можна дані приміщення надати в довгострокову оренду і отримувати за це орендну плату?»

Тарас Висоцький: «Приміщення можна надавати в оренду, але лише в короткострокову, якщо це стосується розвитку тваринництва, то дана оренда для інвестора не буде актуальною».

Нагадуємо, що процес передачі державних підприємств було розпочато відповідно до наказу Президента України та доручення Прем’єр- міністра України щодо оптимізації структури управління державною власністю. Окрім залучення додаткових ресурсів до бюджету, Уряд має на меті передати підприємства ефективним власникам.

По завершенню наради Тарас Миколайович повідомив, що наступна відео селекторна нарада запланована на 29 січня поточного року, на нараду буде запрошено представників банку для інформування щодо перспектив та можливостей фінансування фермерів під купівлю земель.

 

 

 

 

Відео