Новини

Обговорено законопроект щодо ринку земель в Україні

Сьогодні в рамках проведення селекторних нарад під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького відбулася онлайн – нарада з регіонами та за участю першого заступника голови адміністрації Романа Примуша, директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олега Омелянюка, заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Олександра Вжешневського, начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Василя Грушка та інші запрошені.

Відео-нарада проходила з двох окремих блоків. Перша частина була присвячена питанню впровадження земельної реформи.

Розпочинаючи селектор, Тарас Висоцький побажав високих врожаїв адже погодні кліматичні умови в деяких регіонах вже дозволяють робити підживленнята внесення мінеральних добрив що дає підстави сподіватися, що озимі будуть в доброму стані і в цілому урожай буде достойним.

Під час заходу Тарас Миколайович у вигляді презентації представив законопроект до другого читання про обіг земель сільськогосподарського призначення №2178-10.

Презентація

Тарас Миколайович наголосив на принципових позиціях, відповідно до яких купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть лише українці, концентрація земель в одних руках складає до 10 тис. га, розрахунок за землю - виключно безготівковий з перевіркою походження коштів, зафіксовано мінімальну ціну на земельну ділянку. Банки не зможуть купувати землю - лише брати у заставу, частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій. Крім того, забороняється купувати землю у 50 кілометровій зоні від кордону.

Також заступник Міністра акцентував увагу на преференціях для фермерів. Зокрема, фермерські господарства зможуть купувати земельні ділянки без аукціону за ціною нормативної грошової оцінки, а також з розстрочкою до 7 років. Крім того, фермерам надається право постійного користування с/г землею для ведення селянського (фермерського) господарства, право довічного успадкованого володіння, а також право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування. Таких земель налічується близько 560 тис. га.

Другий блок онлайн-наради був присвячений:

- профілактичним заходам для недопущення поширенню пташиного грипу;

- виконанню плану протиепізотичних заходів з профілактики та ліквідації АЧС;

- щодо боротьби з фальсифікованими продуктами харчування;

- щодо проведення інформаційно-роз’яснювальних робіт з недопущення отруєння та загибелі бджіл під час проведення весняно-польових робіт.

Після завершення онлайн-наради Роман Примуш доручив директору Департаменту агропромислового розвитку Олегу Омелянюку провести на початку наступного тижня нараду із представниками районів з подальшим узагальненням пропозицій та питань щодо презентованого сьогодні законопроекту.

Відео