Новини

Відбулася національна земельна селекторна нарада в режимі відеозв’язку щодо стану проходження земельної реформи в Україні

Сьогодні під керівництвом заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького відбулася національна земельна селекторна нарада в режимі відеозв’язку щодо стану проходження земельної реформи в Україні та проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстр. №2178-10 від 10.10.2019 р.) до другого читання. Участь у нараді від Хмельницької області взяли перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк, представник головного управління Держгеокадасту у Хмельницькій області та голови об’єднаних територіальних громад.

Метою наради стало обговорення впровадження земельної реформи перед голосуванням Верховною радою України у другому читанні проекту закону 2178-10.

Заступник Міністра Тарас Висоцький розповів, що на програму зі здешевлення кредитів для купівлі земель с/г призначення виділено 4 млрд. грн., а на Фонд гарантування кредитів - 240 млн. грн. бюджетних коштів. Також уже розроблено механізм здешевлення кредитів для аграріїв. Представлено геопортал першого рівня і найближчим часом буде напрацьована повноцінна система земельного моніторингу, де всі реєстри будуть інтегровані.

У ході селектору питання щодо поточного перебігу земельної реформи, законодавчих напрацювань, підтримки малих та середніх фермерів, граничної концентрації землі, змін в орендних відносинах, реформування Держгеокадастру звучали від учасників в обласних студіях селекторних нарад.

Також піднімалися питання щодо завершення фінансування державних програм підтримки галузі агропромислового комплексу у поточному році та щодо напрямів підтримки з держбюджету у 2020 році.

Відео