Новини

" Про стан розвитку сільських територій Хмельницької області станом на 2019 рік ", - Олег Омелянюк

Сьогодні, 22 жовтня на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк доповів про стан розвитку сільських територій Хмельницької області станом на 2019 рік.

Так, станом на 01 січня  2019 року у 1433 сільських населених пунктах (у тому числі 24 селищах) проживає понад 542 тис. осіб або 42.9% усього населення об­ласті. Відповідно до Закону України “Про добровільне об’єднання терито­ріальних громад” в області утворено 51 об’єднану громаду, до яких увійшли 372 насе­лених пунктів, або 61% до загальної кількості.

Площа земель сільськогосподарського призначення становить 1 млн. 154 тис. га, в тому числі агрохолдинги  використовують 510,0 тис. га, або 41% площ, сільськогосподарські підприємства – 312 тис. га, або 25%, фермерські господарства – 148 тис. га, або 12%, господарства населення – 277,0 тис. га, або 22 % площ.

Виробництвом сільськогосподарської продукції займаються 305 тисяч особистих селянських господарств. За попередній рік їх кількість скоротилася на 311 одиниць.

Господарствами населення виробляється понад 11% до загального валового збору зерна, питома вага господарств населення у зібраному врожаї кар­топлі становить99%, овочів – 98%, плодів – 90 відсотків. Саме завдяки домо­господарствам область на 125% забезпечено плодами та ягодами, на 130% овочами та картоплею. Із загального обсягу виробленого молока 73% припадає на приватний сектор, 55% м’яса виробляється саме у домогосподарствах.

Темп росту валової продукції за січень-серпень поточного року становить 100,6% до відповідного періоду минулого року, у тому числі по сільськогосподарських підприємствах-108,2% господарствах населення – 94,4 відсотка.

Хоча, впорівняні до початку року  по всіх категоріях господарств збільшено поголів’я великої рогатої худоби на 7,8  тис. голів, овець і кіз – на 5,2 тис. голів, птиці – на 1,5 млн. голів в господарствах населення продовжується спад поголів’я ВРХ, в тому числі корів, свиней. Так, за вісім місяців поточного року поголів’я ВРХ зменшилось на 5,8 тис. голів, корів на – 3,3, свиней на –10,7.

З метою забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя  сільських територій області та виробництва якісної та безпечної сільськогосподарської продукції проводиться комплекс протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів.

За 9 місяців поточного року в населених пунктах щеплено 41,6 тис. голів великої рогатої худоби  проти сказу, 313,3 тис. голів свиней – проти класичної чуми, 1,6 млн голів птиці – проти хвороби Ньюкасла.

В господарствах населення спостерігається спад і в галузі рослинництва. Так, в населення виробництво картоплі в поточному році зменшилось на чверть до минулого року. Зокрема площа посадки картоплі в поточному році зменшилась на 600 гектарів, урожайність знизилась на 21.4 відсотка. Виробництво плодів і ягід зменшилось на 9 відсотків.

На даний час в області стрімко розвивається органічне виробництво. В десяти районах 26 підприємств, сертифікованих на право органічного виробництва за різними напрямами діяльності. Найбільше таких у Ізяславському, Шепетівському районах.  

Важливою складовою підвищення економічного розвитку сільських територій є створення нових робочих місць.

З початку року створено 172 нових робочих місця, внаслідок впровадження 30 інвестиційних  проектів (за власні кошти), а саме в галузі рослинництва – 2, тваринництва – 15, харчовій та переробній промисловості – 13.

Першочерговими заходами щодо забезпечення сталого економічного благополуччя сільського населення є зростання рівня заробітної плати та орендної плати за земельні паї.

За статистичними даними у серпні поточного року середньооблікова кількість штатних працівників у сільському господарстві становила 20 тисяч 700 осіб, нарахований фонд заробітної плати цих працівників за січень-серпень поточного року становить 1,4 млрд. грн., середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника – 8372 грн., що на 18% більше до відповідного періоду минулого року.

В серпні середньомісячна заробітна плата становить 8900 грн., що на 14 % більше минулорічного показника.

Середня заробітна плата одного штатного працівника у 10 районах області нижче середньообласного рівня. Найменший рівень заробітної плати спостерігається в Шепетівському, Старосинявському та Дануєвецькому районах відповідно 5292; 5727 та 6953 гривень.

У 2019 році за оренду земельних часток (паїв) по області нараховано понад 2,3 млрд грн орендної плати, що на 184 млн. грн. більше ніж торік. Розмір орендної сплати становить 9,7% до вартості землі.

Вище середньообласного показника нараховано орендну плату у 12 районах, зокрема: у Новоушицькому – 11,2%,  Ярмолинецькому – 10,9%,  Хмельницькому – 10,8%.  Разом  з тим в Славутському районі відсоток нарахування орендної плати становить 7%.

Станом на 01 жовтня 2019 року за оренду земельних часток (паїв) агроформуваннями області виплачено  1,9 млрд  грн, що становить 75 відсотків до суми, що підлягає виплаті.

Поряд з тим, слід приділяти більше уваги укладанню угод (договорів) соціального партнерства між орендарями земельних ділянок та органами місцевого самоврядування, що є одним із шляхів відродження соціально-побутової інфраструктури в населених пунктах області.

За оперативними даними, в області укладено близько 700 соціальних угод на суму більше 35 млн. гривень. Найбільше соціальних угод укладено у Теофіпольському, Городоцькому та Полонському районах. Кошти використовуються на ремонт доріг, покращення матеріально-технічної бази закладів соціальної сфери громад.

В 2019 році Департаментом агропромислового розвитку вживались заходи, щодо роз’яснення законодавства по створенню сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Для цього проводились навчання, круглі столи із залученням діючих сімейних ферм, кооперативів. Протягом року проведено: навчання на тему: «Стратегія розвитку сільських територій та агропромислового виробництва області», круглий стіл «Перспективи розвитку сімейного фермерського господарства та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів », дві відео конференції, селекторна нарада з питань державної підтримки розвитку фермерських господарств, сільськогосподарської кооперації у 2019 році, створення та розвиток сімейних ферм в області. Семінар на тему: «Сучасна технологія вирощування Фундука», круглий стіл з питань сприяння розвитку равликівництва. Крім того, представниками Департаменту у 11 районах області проведено навчання  з питань створення та державної підтримки  фермерських господарств та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Вперше з Державного бюджету виділено кошти на підтримку малого бізнесу на селі.

Для отримання фінансової допомоги шляхом здешевлення кредитів подали заявки  18 суб’єктів господарювання на суму 7,1 млн грн,  в тому числі -8 малі підприємства.

Станом на 01 жовтня поточного року в області підтримку для фермерських господарств одержали 217 підприємств на суму 9,2 млн гривень, за виплатою субсидій звернулось  110 фермерів.

В області працює Програма розвитку агропромислового  комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки» відповідно до якої прийнято 444 заявки на часткову компенсацію вартості установок індивідуального доїння.  

Департаментом внесено зміни до  Порядку відшкодування коштів «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)», зокрема в порядок включено відшкодування для сімейних фермерських господарств та розширено напрямки підтримки для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

З районних бюджетів на підтримку сільського господарства, зокрема тваринництва виділили кошти Камянець-Подільський район в сумі 40 тис. грн та Хмельницький район - 72 тис. гривень, нажаль в інших районах Програми підтримки сільського господарства не працюють.

Працюють програми підтримки агропромислового комплексу і в окремих громадах. Так  Волочиською міською ОТГ на 2019 рік на підтримку сільськогосподарських товаровиробників використано –40 тис. грн, Летичівською селищною радою-34 тис. грн. Необхідно розробити Програму підтримки розвитку малого бізнесу в кожній об’єднаній територіальній громаді.

В областіКрасилівською міською ОТГвпроваджується проект секторальної підтримки «Продукція з сільського двору до міської оселі: система доставки сільськогосподарської продукції в межах Хмельницького регіону», яким передбачено створення умов для постачання продукції від виробника до споживача. На реалізацію проекту з Державного бюджету передбачено 12,8 млн. грн.

З метою створення сприятливих умов для розвитку підприємницької ініціативи та залучення інвестицій впроваджуються  заходи програми  розвитку малого і середнього підприємництва Хмельницької області на 2018-2020 роки.

З початку року фінансову підтримку отримали 2 суб’єкта підприємництва.

Особливої уваги заслуговує питання розвитку інфраструктури аграрного ринку, яку в області представлено сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами.

Зокрема, для надання послуг особистим селянським господарствам в області станом на 01 жовтня поточного року 9 районами області створено та функціонує 15 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, по три в Красилівському та Городоцькому, по два в Полонському та Ізяславському, по одному в Білогірському,  Дунаєвецькому, Староконстянтинівському, Шепетівському та Ярмолинецькому районах а саме: молочарського напрямку- сім, по наданню послуг -три, із заготівлі та переробки продукції бджільництва-  чотири  та один ягідного напрямку. З них по 2 – у Красилівському та Городоцькому районах за участі міжнародної технічної допомоги Проекту “Місцевий роз­виток орієнтований на громаду”.

На 01 серпня працює шість  фермерських господарства сімейного типу по виробництві молока  (2 у Ізяславському районі), по одному у Полонському, Красилівському, Славутському та Шепетівському районах. Загалом ці господарства утримують більше 100 корів.

Проводиться робота над створенням ще п’ятнадцяти сімейних  фермерських господарств в молочному скотарстві.

Також, одним із перспективних напрямків розвитку Хмельниччини є сільський зелений туризм. В області функціонує 56 агроосель, які надають послуги по сільському зеленому туризму. Село Самчики Старокостянтинівського району отримали грант Українського культурного фонду. Cело Лисець Дунаєвецького району   приймало участь в ІV Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2019» увійшли до фінальної п’ятірки з поміж 115 сіл зі всієї України.

У 2019  році продовжено впровадження Проектів «Створення туристично-інформаційного центру на території курортної зони селища Сатанів Городоцького району Хмельницької області» та «Створення туристично-рекреаційної зони «Сквер Потоцьких» у селищі Антоніни Красилівського району Хмельницької області», за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу.

З метою залучення мешканців сільської місцевості до підприємницької діяльності продовжується практика проведення інформаційних семінарів центром зайнятості.

Як результат, забезпечено роботою 8,9 тис. мешканців сільської місцевості (в т.ч. 6,1 тис. осіб з числа зареєстрованих безробітних). Започаткували власну справу отримавши одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності 16 сільських безробітних. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцям єдиного соціального внеску працевлаштовано 132 безробітних з сільської місцевості.

У 2019 році Хмельницьким центром розвитку місцевого самоврядування організовано навчальний візит представників об’єднаних територіальних громад Хмельницької області в громади Херсонської області на тему: «Розвиток сімейних ферм і кооперативів в ОТГ». Підготовлено три інформаційні дайджести щодо можливостей залучення фінансових ресурсів через державні та міжнародні програми.

Агенцією регіонального розвитку спільно з Департаментом агропромислового розвитку здійснюється супровід інвестиційних проектів у сфері сільськогосподарської діяльності.

Фахівцями Агенції сталого розвитку «АСТАР» були підготовлені дві заявки на грантові конкурси. Орієнтовна вартість кожного проекту 100 000 $.

Діє обласна регіональна програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення «Власний дім» на 2012-2020 роки. Відповідно якої  в поточному році вже  23 сім’ям виділено 2.1 млн гривень.

Централізованим водопостачанням охоплено 76% населення, що проживає у селищах міського типу, 32,6% сільського населення.

Заміни потребують 1,2 тис.  км, або 37% водопровідних мереж.Через незадовільний стан водопроводів втрати води збільшуються, а, відтак, зростають витрати на її добування.

Доцільно розглянути питання відновлення експлуатації безгосподарських та закинутих свердловин, проведення дослідження якості води та прокладення водогонів.    

Значного покращення потребує і медичне обслуговування сільських жителів. Сільському населенню первинну медичну допомогу надають 26 центрів, до складу яких входить 204 лікарських амбулаторій, з них безпосередньо в сільській місцевості  153  та 836 ФАПів .

В області будується 27 нових амбулаторій, з них 25 амбулаторій на 1-2 лікаря з житлом для лікаря та 2 амбулаторії на 3-4 лікаря без житла.

Всього на будівництво нових та оснащення діючих амбулаторій у сільській місцевості з коштів субвенції освоєно 144 млн грн та з коштів місцевих бюджетів 20,4 млн гривень.

У сільській місцевості Хмельницької області  функціонують 582 заклади дошкільної освіти, у яких виховуються близько 13 тисяч дітей. У 2019 році відкрито 2 дошкільних заклади, закрито - 15 дитячих садків.

Кількість дітей у закладах дошкільної освіти сільської місцевості зменшилось з 14,7 тис. дітей у 2016 році до 13 тис.  у 2019 році.

Недостатнім є рівень розвитку фізкультури та спорту у сільській місце­вості, залучення дітей та учнівської молоді до початкових занять спортом у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, у першу чергу через відсутність кваліфікованих кадрів та відповідних спортивних споруд.

За дев’ять місяців 2019 року спортсмени Хмельницької обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства “Колос” взяли участь у 45-ти Всеукраїнських змаганнях, також товариством  “Колос” було проведено 68 спортивних заходів обласного значення.

Мережа автомобільних доріг загального користування місцевого значення області становить 5,1 тис. кілометрів. В 2019 році поточносереднім ремонтом виконано 87 км доріг, на суму 362 млн грн, що становить менше двох відсотків до потреби.

У 2019 році за кошти державного фонду у сільській місцевості фінансується 33 проекти на загальну суму  149 млн гривень. За кошти субвенції фінансується 146 об’єктів, зокрема закладів освіти — 24, охорони здоров’я -2, закладів культури-10  та інші.

Вирішення питань природоохоронного характеру, функціонування мис­тецьких, спортивних та культурних закладів, розвиток інфраструктури села в цілому потребує безпосередньої участі та фінансової підтримки органів міс­цевого самоврядування.

01 жовтня 2019 року до загального фонду бюджетів місцевого само­врядування надійшло податків і зборів на суму 1,5 млрд  грн, або 104,3% (+ 64,3 млн грн) до показників, затверджених на відповідний період поточ­ного року з урахуванням змін.

Крім того на рахунках місцевих бюджетів знаходиться 9,8 млн гривень в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Залишки коштів екологічного податку, що акумулюється на рахунках місцевих бюджетів становить 8,7 млн гривень.

"Враховуючи, що сільські території – це не тільки просторовий базис виробництва, а й природне середовище та місце життєдіяльності людей, фундаментом розвитку сільських територій є не лише виробництво сільсько­господарської продукції. А тому необхідно перемістити акцент аграрної політики з підтримки аграрного сектору економіки на підтримку сільського розвитку, в основі якого закладені  потреби територіальних громад, поліпшення якості життя та економічного благополуччя сільського  населення", - зауважив Олег Тимофійович, завершуючи свій виступ.

 

 

Відео